appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Monsterdieren in het Teylers Museum

Teylers Museum
zaterdag 10 februari 2018 | BNNVARA | Redactie

Al eeuwenlang proberen mensen te bewijzen dat draken, eenhoorns, de yeti en het Monster van Loch Ness echt bestaan. Het Teylers Museum in Haarlem richtte er de tentoonstelling Monsterdieren voor in die vanaf vandaag te zien is. In De Nieuws BV sprak Willemijn Veenhoven met Jet Bakels, een van de samenstellers van deze familietentoonstelling. Zij vertelt er niet alleen enthousiast over, maar schreef ook het boek bij de tentoonstelling.

Samensteller Jet Bakels over Monsterdieren

Er is een hele tak van wetenschap die zich bezighoudt met monsterdieren: de cryptozoölogie. Cryptozoölogen doen onderzoek naar dieren die nog niet zijn ontdekt. Want, zo zeggen ze "De afwezigheid van bewijs is nog geen bewijs van afwezigheid".

Nazi's op zoek naar de verschrikkelijke sneeuwman

In de jaren '50 en '60 was er nog hoop dat de verschrikkelijke sneeuwman (de yeti) echt zou bestaan. Jarenlang werd er onderzoek naar gedaan en er werden zelfs expedities uitgerust om hem te vinden. "Heel veel vooraanstaande biologen geloofden in de mogelijkheid dat hij ergens rond zou lopen, want de Himalaya was nog niet zo goed in kaart gebracht. Naarmate de natuur steeds meer in kaart wordt gebracht en er verschijnt niks, dan neemt de hoop natuurlijk af", aldus Jet Bakels. Zelfs de nazi's gingen op zoek naar de yeti, op zoek naar sporen van 'pre-ariërs', een oude beschaving waarvan de yeti een afstammeling zou zijn.

Vertaalfouten in de Bijbel

Ook vertaalfouten stonden aan de basis van het geloof in monsterdieren. Zo werd het Hebreeuwse re'em verkeerd vertaald en kwam dit dier als 'eenhoorn' in de Bijbel terecht. Waarschijnlijker is dat het hier ging om een oeros. Omdat de eenhoorn in de Bijbel was beschreven, 'zagen' pelgrims hem ook steeds vaker. En omdat er afbeeldingen van het dier werden gemaakt, geloofden weer meer mensen dat de eenhoorn ook echt bestond.

Monsterdieren die echt bestaan

Jet Bakels vindt het ondanks alle scepsis heel legitiem dat er serieus onderzoek wordt gedaan naar monsterdieren. Zo was de reuzeninktvis ooit ook een monsterdier. Maar die bleek dus gewoon wél echt te bestaan. De tentoonstelling Monsterdieren in het Teylers Museum De tentoonstelling in het Teylers Museum in Haarlem is voor jong en oud en loopt van 10 februari tot en met 10 juni 2018. Op de website van het Teylers Museum vind je er meer over. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1