appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Tips voor de leukste voorleesboeken

Uitgeverij Querido
dinsdag 30 januari 2018 | KRO-NCRV | Redactie

Voorlezen kan altijd en overal. Het is niet alleen goed voor de taalvaardigheid en het taalbegrip, maar kinderen (en ouders) vinden het ook gewoon leuk. Lezen en voorlezen stimuleert de fantasie en verstevigt de band tussen ouder en kind. Speciaal voor de Voorleesdagen tipt recensent Jaap Friso van de website Jaap Leest in Fris! een aantal mooie voorleesboeken.

Jaap Friso is kinderboekenliefhebber en heeft een speciale recensiesite Jaap Leest waarop je naar kinderboeken kunt zoeken op leeftijd, genre en thema. Hij tipt de volgende drie nieuwe boeken.

Een muis en de filter bubble

Het prentenboek De muis en de muur van Britta Teckentrup is Prentenboek van het jaar van 2018 en begint meteen goed: "Niemand wist hoe de rode muur er gekomen was". Een nieuwsgierige muis wil daar het fijne van weten en gaat op onderzoek uit. Zo ontdekt hij dat er buiten de muur een prachtige wereld bestaat. Een boek over muizen, muren, social media en de filter bubble.

Jaap Leest geeft De muis en de muur van Britta Teckentrup een 8 

Huilen wordt afgeschaft

Gideon Samson schreef met ZEB. een boek met verhalen met een gekke twist voor wat oudere kinderen. Zo zit er op een dag een zebra in de klas ("Ze heet Ariane en ze is er nu een week.") of wordt het huilen afgeschaft "op de vierde woensdag van oktober". Een humoristisch boek over het doorbreken van vanzelfsprekendheden.

Jaap Leest geeft ZEB. Van Gideon Samson een 8,5

Lampje leert de mensen kennen

Annet Schaap illustreerde meer dan 200 kinderboeken voor schrijvers als Francine Oomen en Jacques Vriens, maar debuteerde zelf als schrijver met Lampje, een spannend verhaal over de dochter van een vuurtorenwachter die steeds beter weet wat ze zelf wil en leert de mensen om haar heen te nemen zoals ze zijn.

Jaap Leest geeft Lampje van Annet Schaap een 8,5

Voorleestips van kinderboekenrecensent Jaap Friso

In de eerste aflevering van Fris! over de Voorleesdagen tipte kinderboekenschrijfster Nanda Roep een aantal klassiekers:

  • De Gruffalo van Julia Donaldson
  • Raad eens hoeveel ik van je hou van Sam McBratney Anita Jeram
  • Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch

Grote favoriet van presentator Thomas van Vliet is Bot en Botje van Janet en Allen Ahlberg.

Voorleesapps

Hoewel er niets gaat boven voorlezen door ouders, is Nanda Roep ook enthousiast over de mogelijkheden van speciale voorleesapps en luisterboeken. "Je hebt wel nog steeds het voordeel dat je met taal bezig bent en gevoel krijgt voor taal. En je vocabulaire breidt uit. Dus die voorsprong die pak je wel door voorgelezen te worden." Digitale tips vind je op de website Boekstart.

Kinderboekenschrijver Nanda Roep over voorlezen

De VoorleesExpress

Voor gezinnen bij wie het lezen (nog) niet zo in hun systeem zit, is er de VoorleesExpress, waarbij een gezin wordt gekoppeld aan een voorlezer. Je leest er meer over op de website van de VoorleesExpress.

Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen zijn nog tot en met 3 februari. Op de website van de Voorleesdagen vind je alle informatie.

Correctie melden

STER Advertentie

Meer Boeken

Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1