Cultuur & Media
EONOS

Vooruitblik op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

foto: ANP - Koen van Weelfoto: ANP - Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Vooruitblik op Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Dit weekend is de opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018. Verslaggever Reinout Meijer komt uit Leeuwarden en ging voor Langs de Lijn En Omstreken deze week terug naar zijn roots om verslag te doen van de laatste voorbereidingen voor dit culturele festival.

Reinout spreekt een voorbijganger die zich nog goed kan herinneren dat Leeuwarden vijf jaar geleden werd verkozen tot Culturele Hoofdstad: "Ik zat toen toevallig in de auto in de file. We waren aan het luisteren naar de radio en toen hebben we even zitten juichen, zo leuk vonden wij het wel, ja". Maar volgens haar is lang niet iedereen er zo positief over: “Veel mensen hebben nog wel iets dat het toch wel voor de elite is en die hebben er niet zoveel belang bij”.

Maar wie Reinouts reportages beluistert en naar het overzicht van alle activiteiten op de website kijkt, komt erachter dat het festival activiteiten biedt voor iedereen: jong, oud, Fries of niet.

Reinout in Culturele Hoofdstad Leeuwarden (1)


Verslaggever Reinout Meijer in gesprek met burgemeester Fred Crone

Niks wat het lijkt bij Escher in het Fries Museum

Meijer neemt samen met directeur Kris Callens van het Fries Museum een kijkje bij de tentoonstelling Phantom Limb, Art beyond Escher. Escher werd in Leeuwarden geboren. De tentoonstelling toont ultramoderne installaties van binnen- en buitenlandse kunstenaars die werken met de principes van Escher: "Niks in deze tentoonstelling is wat het lijkt. Wat je ziet is een bedrog, een fictie. Maar het neemt je wel mee en het verleidt je", aldus directeur Callens.

Reinout in Culturele Hoofdstad Leeuwarden (2)

Grafschennis rond de oermoeder van de Oranjes

Ook bezoekt Meijer de Grote Kerk van Leeuwarden, waar wordt gerepeteerd voor Marijke Muoi; Under de Toer, een theatervoorstelling over een gitzwarte bladzijde in de Friese geschiedenis. In de Grote Kerk ligt de oermoeder van de Oranje Nassaus begraven met twee schedels. In de ervaringsvoorstelling komt de roerige geschiedenis rond de grafschennis van deze Maria Louise van Hessen-Kassel tot leven. Hij wordt rondgeleid door regisseur Sjoeke-Marije Wallendal en actrice Joke Tjalsma die hem alles vertellen over deze historische figuur.

Reinout in Culturele Hoofdstad Leeuwarden (3)

Website

De website van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 biedt een overzicht van alle activiteiten.

Ster advertentie
Ster advertentie