Cultuur & Media

Tips van Nynke Laverman voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

foto: ANP - Vincent Janninkfoto: ANP - Vincent Jannink
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips van Nynke Laverman voor Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018

Het weekend van 27 - 28 januari is het openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 – Culturele Hoofdstad van Europa. De online redactie van NPO Radio 1 vroeg de Friese zangeres Nynke Laverman naar haar tips voor het festival. Veel NPO Radio 1-programma's zenden de komende dagen uit vanuit Leeuwarden en andere Friese locaties, waaronder Kookschool Wannee en het atelier van textielkunstenaar Claudy Jongstra.

De verkiezing van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad in 2013 was volgens Sjoerd Bootsma van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 'superbelangrijk': "Dat heeft ontzettend veel energie losgemaakt. We doen dit niet om een jaar lang de slingers op te hangen en een leuk feestje te vieren, maar om structureel te werken aan een toekomstbestendig Friesland en Leeuwarden", zo vertelde Bootsma op de eerste dag van dit jaar in Hallo 2018.

Bootsma lichtte ook het overkoepelende thema van Leeuwarden Culturele Hoofdstad toe, Iepen Mienskip (Open gemeenschap). Het was het Friese gemeenschapsgevoel waarmee Leeuwarden de titel van Culturele Hoofdstad binnenhaalde.

De tips van Nynke Laverman

De Friese fadozangeres Nynke Laverman, die in 2004 debuteerde met het album Sielesâlt, is inmiddels binnen en buiten Friesland bekend. Speciaal voor Leeuwarden-Fryslân 2018 schreef zij met Sytze Pruiksma het nummer Seis Oere Thús (Zes uur thuis), dat zij op 27 januari als slot van de officiële opening live zal uitvoeren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De online redactie van NPO Radio 1 vroeg Nynke per mail naar welke voorstellingen zij zelf uitkijkt. Ondanks haar drukke agenda vond ze tijd om een paar fijne tips te geven: "Ik kijk er ontzettend naar uit om met mijn kinderen naar het Grote Grutto Theater te gaan in het Fries Natuurmuseum. Een theatrale beleving ontworpen door Theun Mosk, die je helemaal meeneemt in de wereld van de grutto, onze nationale vogel die met uitsterven wordt bedreigd en laat zien hoe wij met ons landschap omgaan."

"Ik wil ook zeker de Escher-tentoonstelling in het Fries Museum niet missen, evenals de megaproductie De Stormruiter in het WTC Expo." Deze laatste voorstelling, met Ellen ten Damme, Jelle de Jong en honderd Fries paarden wordt volgens haar "een prachtige combinatie tussen spektakel en een goed verhaal, met het immer gracieuze Friese paard in de hoofdrol".

Nynke Laverman is zaterdag ook te gast in de speciale Leeuwarden-uitzending van De Taalstaat met Frits Spits

Meer Leeuwarden Culturele Hoofdstad op Radio 1

Komend weekend en volgende week verruilen veel Radio 1-programma’s hun studio in de Randstad voor een studio op locatie in Friesland.

  • Met het Oog op Morgen besteedt donderdag 25 januari aandacht aan Leeuwarden Culturele Hoofdstad.
  • De Taalstaat komt zaterdag 27 januari met een uitzending in het teken van Leeuwarden. Er worden diverse Friese gasten en muzikanten uitgenodigd, onder wie Nynke Laverman.
  • Verslaggever Linda Geerdink doet in de uitzending van WNL op Zaterdag verslag van de opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.
  • Radio Doc zendt op zondag 28 januari De Redder van het Bildts uit, een radiodocumentaire over deze Friese minderheidstaal.
  • Het cultuur- en mediaprogramma Kunststof zendt op donderdag 1 februari uit vanuit het atelier van de textielkunstenaar Claudy Jongstra in Húns (Huins).
  • Het kook- en eetprogramma Mangiare! zet op vrijdag 2 februari de pannen op het vuur bij Kookschool Wannee in Leeuwarden.

Dit overzicht wordt de komende dagen verder aangevuld.

Uitzending officiële opening op TV

De opening van Leeuwarden Culturele Hoofdstad wordt zaterdagavond 27 januari vanaf 21.35 uur live uitgezonden door AVROTROS op NPO 1.

Officiële website

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website Leeuwarden-Fryslân 2018.

Ster advertentie
Ster advertentie