Cultuur & Media

Muntthee is geen thee

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Muntthee is geen thee

[BNNVARA] Charlotte van de Ven is als theesommelier de hele dag in de weer met thee: ze leest zich een slag in de rondte en verdiept zich in de vele soorten die er zijn. Ze vertelt over haar passie voor thee aan presentator Thijs Maaldrink van het vroege zaterdagochtendprogramma Riza.

Charlotte, die derde werd op het Dutch Tea Championship, probeert als theesommelier mensen meer te leren over de verschillende soorten thee en welke thee je het beste kunt drinken bij welk gerecht.

Weg met die bruine thee-aanslag

Thee is hip en heeft al lang niet meer het stoffige imago van vroeger. Om dat te bewijzen maakt Charlotte voor presentator Thijs Maalderink een kommetje Japanse Matcha-thee, volgens sommigen dé superfood onder de superfoods. Ook legt ze uit hoe je de bruine thee-aanslag in je theekop kunt voorkomen door ander water te gebruiken: "Kraanwater is heerlijk maar niet zo geschikt voor thee. Beter is een bronwater met weinig mineralen en een lage pH-waarde."

Charlotte van de Ven is Thee Sommelier en vindt munt thee geen thee! deel 1

De 'hipsterisatie' van thee

Thee wordt steeds populairder in Nederland: "Koffie heeft een aantal jaren geleden een hype meegemaakt. Thee is nu aan de beurt", aldus Charlotte. De thee bracht haar al in India, de Azoren en de Chinese provincie Yunan, waar geen theestruiken maar eeuwenoude theebomen staan: "Je gaat daar klimmen om thee te kunnen plukken". Alle groene, witte en zwarte thee komt van dezelfde plant: de Camellia sinensis (sinensis = Latijn voor Chinees): "Een zwarte thee gaat 100% oxideren, waardoor die zwart wordt." Muntthee en rooibosthee komen niet van deze plant en zijn daarom officieel geen thee.

Charlotte van de Ven is Thee Sommelier en vindt munt thee geen thee! deel 2

'Thijs Tea Championship'

Charlotte onderwerpt Thijs in de studio aan een theetest, door Thijs zelf omgedoopt tot de 'Thijs Tea Championship'. Thee proeven is hard werken: "Deze is afwijkend…", "De tweede en derde waren afwijkend…", "Ze zijn allemaal hetzelfde…", "Wat moet ik hiermee?" Luister zelf hoe Thijs het er vanaf brengt.

Charlotte van de Ven is Thee Sommelier en vindt munt thee geen thee! deel 3

Ster advertentie
Ster advertentie