appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Museum Boerhaave: voor wetenschappers én kinderen

Museum Boerhaave
zondag 7 januari 2018 | AVROTROS | Monique Foppen

Wat zag Antonie van Leeuwenhoek toen hij voor het eerst door een microscoop keek? Hoe werkte de eerste kunstnier? Zitten we over tien jaar allemaal aan de kweekvleesburger? Op deze vragen krijg je antwoord in Museum Boerhaave in Leiden, dat binnenkort afscheid neemt van directeur Dirk van Delft. De Nieuws BV sprak met hem.

Een van de laatste grote projecten van Van Delft is de verbouwing van het museum en de geheel vernieuwde opstelling. Een project dat goed wordt ontvangen. Van Delft: "Het aanbod van het museum is helemaal veranderd, waardoor het nu aantrekkelijk is voor zowel gezinnen met kinderen als voor wetenschappers. Wetenschap is overal. In het dagelijks leven kom je verborgen en niet-verborgen wetenschap tegen en wij zijn er om mensen dat te laten zien en te ervaren."

Technologieën van de toekomst

Museum Boerhaave staat niet alleen stil bij uitvindingen uit het verleden, maar besteedt nu ook veel aandacht aan technologieën van nu en de toekomst. "Een samenwerking waar ik bijvoorbeeld heel blij mee ben is die met QuTech. Dat instituut bouwt een kwantumcomputer en wij hebben een qubit,; een soort diamantje dat een deeltje is van die nieuwe supercomputer. Dat laat ziet wat de wetenschap voor ons in de toekomst nog in petto heeft.”

Van Delft kijkt met een goed gevoel terug op zijn twaalfjarige directeurschap in Leiden en de projecten die hij op touw heeft gezet: "We hebben bijvoorbeeld samengewerkt met een professor die de zwaartekrachtgolven wilde aantonen. Dat is uiteindelijk niet gelukt, maar ik zie dat niet als een mislukking. Wetenschap bevindt zich immers altijd op het randje van ontdekken en proberen."

Nieuw bloed

Het meest trots is Van Delft op het feit dat het museum - dankzij de recentelijke doorgevoerde veranderingen - toegankelijker is geworden voor Nederland. Maar ondanks alle mooie projecten is het nu tijd voor verandering en verlaat hij het museum: "Ik ga niet achter de geraniums zitten, maar ga veel schrijven en duik de archieven in om nieuwe ontdekkingen te doen. Voor het museum is het goed dat er na twaalf jaar nieuw bloed komt."

Ook heeft hij nog een grote droom: "De Gouden Eeuw is zo belangrijk geweest voor Nederland. Ik zou graag een soort reizende voorstelling maken willen maken van deze tijd met objecten van Museum Boerhaave, maar zeker ook met voorwerpen uit de depots van andere musea."

Beluister het hele interview met Dirk van Delft bij De Nieuws BV.  

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1