appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

'De invloed van Pearl Jam op de muziek is niet te omschrijven'

ANP
donderdag 7 december 2017 | AVROTROS | BNNVARA | Monique Foppen

Pearl Jam fans hebben iets om naar uit te kijken volgend jaar: de vijfkoppige band treedt dan maar liefst twee keer op in Nederland. Voor het eerste optreden - in de ZiggoDome - gaat de kaartverkoop op vrijdag 8 september van start. Wat maakt deze band zo legendarisch? Muziekkenner Leon Verdonschot vertelt in De Nieuws BV waarom.

Het vijftal uit Seattle treedt komend jaar niet alleen op in de ZiggoDome, maar staat op 15 juni ook op het podium van Pinkpop, de plek waar ze vijfentwintig jaar geleden doorbraken. Een optreden dat niet alleen de bandleden zelf, maar ook de fans nooit zullen vergeten. Verdonschot: "Het was legendarisch. Vijfentwintig jaar later kijkt het Pinkpop publiek nog steeds in vervoering terug op dat magische optreden in 1992. Het was de definitieve doorbraak van grunge en Pearl Jam in de wereld. Voor het eerst stond de band voor een grote menigte, van wel 60.000 man. Er kunnen dan twee dingen gebeuren: of een band komt op, schrikt en raakt teveel onder de indruk. Of ze groeien en vreten het veld op. Bij Pearl Jam gebeurde het laatste. Met als apotheose de bekende duik van Eddie Vedder in het publiek."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De duik van Eddie Vedder in het publiek

"Eddie was zelf ook totaal beduusd door dit optreden", vertelt Verdonschot. "In een interview na afloop met Jan Douwe Kroeske haalde hij een polaroidcamera tevoorschijn waarmee hij het publiek had gefotografeerd. Hij kon het gewoon niet geloven. Tot op dat moment speelden ze nog in kleine clubs, en daar stonden ze dan ineens met het besef dat ze waren doorgebroken. Het is zo echt, het ontroert me nog iedere keer als ik het zie." 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Interview met Eddie Vedder na afloop van legendarisch optreden

Volgens Verdonschot is de invloed van Pearl Jam op de muziek bijna niet te omschrijven. "Samen met bijvoorbeeld Nirvana maakten zij harde rock, de grunge, het einde aan 'lieve jaren '80'. En werd alternatieve muziek mainstream. Pearl Jam had daar in het begin wel moeite mee. Wilde niet meedoen aan het commerciële circus van interviews geven, videoclips opnemen en optredens in stadions. Dat hebben ze inmiddels losgelaten. Er staat nu een band die echt oud kan worden, net als de Rolling Stones."

Op de vraag of het niet hoog tijd wordt dat Pearl Jam op de eerste plek in de Top 2000 eindigt is Verdonschot dan ook duidelijk: "Pearl Jam verdient het. Ze hebben zulke prachtige nummers geschreven, kleine gedichtjes zijn het vaak. Wat mij betreft gaat Black hoog eindigen. Een nummer vol afscheid en reflectie, een prachtige nummer 1 aan het einde van het jaar!"

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1