appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Afspeellijst Je afspeellijst is leeg
Meer NPO
STER Advertentie

Elfie Tromp over schaamte: 'Als een krab scharrelde ik zijwaarts het podium af'

ANP
woensdag 6 december 2017 | AVROTROS | VPRO | Monique Foppen

Voor wie het nog niet heeft gehoord: in Nooit Meer Slapen klinkt een nieuw stemgeluid! Sinds vorige week kun je iedere vrijdag luisteren naar schrijver en columnist Elfie Tromp. Hoog tijd om haar voor te stellen. En wat is dan een betere manier dan aan de hand van een paar mooie Open Kaart vragen, een vaste rubriek binnen het programma? Openhartig als ze is, beantwoordt Tromp ze enthousiast:

1. Wanneer heb je voor het laatst gehuild?

"Tranen van vertedering. Mijn driejarige nichtje is een soort miniversie van mij; vrolijk, wild en gevoelig. Als ze bij mijn moeder is, zie ik weer hoe ik ben opgevoed. Mijn moeder gaat op handen en knieën door de woonkamer om mijn nichtje te laten lachen. Mijn opvoeding bestond uit het aanbidden van mijn moeder, zoals zij ons aanbad. De enige regel die ik heb geleerd is 'niet zeiken'. We mochten alles, behalve zeuren. En netjes dankjewel zeggen, dat moesten we ook."

2. Wat is je mooiste tekortkoming?

"Dat ik bij vrij weinig dingen denk: dat kan ik niet. Waardoor ik met veel enthousiasme dingen probeer en regelmatig grandioos voor aap sta, omdat ook ik niet alles kan. Zo ben ik geen standup comedian en kwam ik daar pas achter toen ik op het podium stond voor een muisstille zaal in comedyclub Toomler."

Ik kan niet tegen zombies. Die komen terug in nachtmerries. Ze achtervolgen me

Elfie Tromp

3. Wat weet je nu dat je liever eerder had geweten?

"Was je gordijnen niet. Het is de moeite niet waard."

Elfie Tromp over haar rol in Nooit Meer Slapen

"Ik ben een peuteraar als ik interview. Ik wil details horen, een levensecht verhaal naar voren brengen, zodat de luisteraar wordt meegesleept. Bij radio moet je het verhaal schilderen met die details. De stem is de enige houvast en de luisteraar in feite een drenkeling in de ether. Wordt het gesprek een stevig schip of een wankel bootje dat dreigt te kapseizen? Dat is de spanning van live radio maken. Ik heb superveel zin om voor Nooit Meer Slapen nachtelijke gesprekken te voeren voor een groot publiek.​"
(Bron: elfietromp.nl)

4. Wat is je terugkerende nachtmerrie?

"Ik ben dol op horrorfilms, vooral jaren '30, klassieke Hollywood Universal-horror. Ik kan alleen niet tegen zombies. Die komen terug in nachtmerries. Ze achtervolgen me. Het is ook overdag een terugkerende gedachte: dan kijk ik uit het raam en denk ik: wat als er nu een zombiehorde door de straat rent. Wat doe ik dan?"

Mijn opvoeding bestond uit het aanbidden van mijn moeder, zoals zij ons aanbad

Elfie Tromp

5. Wanneer heb je je enorm geschaamd?

"Omdat ik ook schrijf, denk ik vaak: oh, wat een goed verhaal! Als ik me schaam, als iemand onbeleefd is; het is een verhaal! Zo presenteerde ik vorig jaar een moeilijk debat in het Engels in een prachtige, licht oranje broek. Duur, net van de stomerij, en ik voelde hoe ik op het podium ongesteld werd. De zaal zat vol en ik voelde het doorlekken. Ik moest tussen verschillende sprekers heen en weer lopen op het podium, maar ik durfde me niet meer om te draaien. Als een krab ben ik zijwaarts dat podium afgescharreld na afloop. De bloedvlek heb ik eruit kunnen krijgen, mocht je je dat afvragen."

Wie is Elfie Tromp?

Elfie Tromp (1985) is schrijver en columnist. Ze schreef/schrijft onder andere voor Vrij Nederland, Metro, Vogue, Linda en Volkskrant. Underdog, haar tweede roman, is genomineerd voor de BNG Literatuurprijs en Diorapthe. Ze is regelmatig presentator bij de VPRO. Momenteel speelt ze haar liedjesprogramma MONSTER LOVE TOWN.
(Bron: elfietromp.nl)

 Benieuwd naar haar eerste uitzending? Beluister 'm terug bij Nooit Meer Slapen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1