Cultuur & Media

Weer een directeur die opstapt. Wat is er gaande in het Stedelijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weer een directeur die opstapt. Wat is er gaande in het Stedelijk?

[NOS - AVROTROS] Gisteren werd bekend dat Stedelijk Museum directeur Beatrix Ruf aftreedt. Mevrouw Ruf is niet de eerste dame die haar functie bij het Stedelijk neerlegt. Een paar jaar eerder stapte artistiek directeur Ann Goldstein al op en begin deze maand zagen we zakelijk directeur Karin van Gilst vertrekken. Het blijft maar rommelen in de directievleugel van een van Nederlands meest gerenommeerde musea. Wat is er daar aan de hand?

In Nieuws en Co een gesprek hierover met Marcel van den Heuvel, raadslid voor D66 in Amsterdam en woordvoerder Kunst en Cultuur.

Bevlogen vrouw

"Ladies en gentlemen, we've got her." Zo klonk het hoopvol op 8 april 2014. De net benoemde directeur Beatrix Ruf werd voorgesteld als een bevlogen vrouw die met haar uitgebreide internationale netwerk veel voor het Stedelijk zou kunnen betekenen. Drie en een half jaar later klinken er minder positieve geluiden. Naar aanleiding van recente publicaties in het NRC treedt Ruf per direct af als directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, zo werd deze week bekendgemaakt.

Ze is het tweede directielid dat deze maand haar werkzaamheden neerlegt. Begin oktober verliet zakelijk directeur Karin van Gilst het museum. Zij noemde haar vertrek na vijf jaar een ‘natuurlijk moment’. (Oud-)medewerkers van het Stedelijk lieten echter aan NRC weten dat Van Gilst en Ruf het niet eens waren over de programmering. En daarmee is het lijstje van aftredende directeuren nog niet compleet. Ruf's voorganger Ann Goldstein legde op 1 december 2013 haar functie neer. 'Stedelijk - Goldstein' was, zo schreef de Volkskrant, al vanaf haar aantreden in 2010 geen gelukkige match. Wat is er toch gaande in het Stedelijk?

V.l.n.r. Ann Goldstein (foto: Rineke Dijkstra), Karin van Gilst (foto: Babet Hogervorst) en Beatrix Ruf (foto: ANP)

De gebeurtenissen rondom het vertrek van Ruf noemt Van den Heuvel tragisch. "Ik was persoonlijk heel tevreden met de benoeming van Beatrix Ruf. Ze had een uitstekende reputatie. Die heeft ze nog steeds, wat mij betreft." Van den Heuvel had gehoopt dat Ruf het museum terug zou brengen naar het niveau dat het ooit had. Een vooruitstrevend museum van wereldfaam. Dat het werk van Ruf nu op deze manier tot een einde komt, vindt hij 'bijzonder spijtig'.

Nevenactiviteit werd verzwegen

Toch valt niet te ontkennen wat er is gebeurd. Haar bijverdiensten van ruim 400.000 euro werden verzwegen in het jaarverslag. Dit ondanks herhaalde verzoeken vanuit de gemeenteraad om meer transparantie. En juist die transparantie noemt Van den Heuvel uiterst belangrijk: "We willen weten wat er met belastinggeld gebeurt, waar het aan wordt uitgegeven en hoe het wordt verantwoord."

De vraag is of deze verantwoordelijkheid ligt bij Ruf zelf, of dat de Raad van Toezicht hier strenger op had moeten toezien. Van den Heuvel: "De afspraken die hierover gemaakt zijn, waren kennelijk niet goed. Of in ieder geval niet duidelijk. Dáár zit het grote probleem, en niet bij de professionaliteit van mevrouw Ruf." Gebaseerd op publicaties in de pers zegt Van den Heuvel: "Ik denk dat er maar één organisatie hiervoor verantwoordelijk is, en dat is de Raad van Toezicht." Hij benadrukt hierbij dat onderzoek nog moet uitwijzen of dit daadwerkelijk het geval is.

Wil je meer weten over de gebeurtenissen rondom Beatrix Ruf? Beluister het hele interview met Marcel van den Heuvel in Nieuws en Co:

Beatrix Ruf stopt als directeur van het Stedelijk Museum

Ster advertentie
Ster advertentie