Cultuur & Media

Respectloos gedrag is ook buiten het voetbalveld een groot probleem

foto: SIREfoto: SIRE
  1. Nieuwschevron right
  2. Respectloos gedrag is ook buiten het voetbalveld een groot probleem

[VPRO - AVROTROS] Het is bijna vijf jaar geleden dat de bal - voor even - stopte met rollen. De 41-jarige Richard Nieuwenhuizen was grensrechter bij een voetbalwedstrijd tussen amateurs en werd na afloop zo hard geschopt dat hij aan zijn verwondingen overleed. Het bleek een keerpunt in de discussie over (verbaal) geweld langs de lijnen van de sportvelden. Na zijn dood verschenen diverse nieuwe maatregelen en campagnes die moesten zorgen voor meer wederzijds respect. Maar of dat is gelukt..?

Je hoeft niet lang te zoeken om te zien dat er – vooral op de voetbalvelden - nog steeds wekelijks wedstrijden worden gestaakt. Reden? Spelers of supporters zich niet weten te beheersen en zich verbaal of fysiek misdragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Probleem van de hele samenleving

Maar de problematiek blijft niet beperkt tot de sportvelden. In alle delen van de samenleving en het publieke debat hoor je discussies over – jawel – respect. In de zorg, op scholen, op de werkvloer, in treinen; vrijwel overal zijn voorbeelden te vinden van respectloos gedrag.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het komt dan ook wat tegenstrijdig over dat respect wel hoog op het wensenlijstje van de Nederlander staat. We vinden het zelfs belangrijker dan veiligheid en goed onderwijs, zo blijkt uit een onderzoek van de NPO. Maar waarom is het dan zo moeilijk te krijgen? En te geven.

Respect graag!

Radiomaker Marten Minkema gaat op zoek naar de ware betekenis van dit woord. Hij praat met (ervarings)deskundigen en brengt het geleerde in de praktijk met voorbijgangers. Iedereen wil respect, maar hoe werkt het dan? En kun je daadwerkelijk respect verdienen?

Luister vanavond naar de Radiodoc: Respect Graag! om 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie