Cultuur & Media

En de winnaar van de NTR Radioprijs 2017 is...

foto: NTRfoto: NTR
  1. Nieuwschevron right
  2. En de winnaar van de NTR Radioprijs 2017 is...

[NTR - AVROTROS] De winnaar van de NTR Radioprijs 2017 is Lise Bonduelle met haar podcast Van de kaart! Oók won ze de Publieksprijs, met ruim 600 stemmen en een bereik van 16.300 mensen. Dit werd vanmiddag tijdens de prijsuitreiking bekendgemaakt. Bonduelle maakte volgens de jury 'een spannend verhaal, met een uitstekend scenario'. In de docu onderzoekt ze of je in de huidige tijd vol technologie nog van de radar kunt verdwijnen. En voor hoe lang. Wat maakt de documentaire zo sterk? Juryvoorzitter Wim Eikelboom vertelt.

Eikelboom: "Met de jury hebben we ervan genoten om tien genomineerde inzendingen met elkaar te beluisteren en te bespreken. Heerlijk om te zien hoe jonge makers op hun geheel eigen wijze iets moois te maken in audio. Het meest knap vind ik de verhalen waarin makers ervoor gekozen hebben om buiten hun veilige kring met de microfoon op stap te gaan."

Waarom heeft Lise Bonduelle de NTR Radioprijs gewonnen met haar documentaire Van de kaart?

"In deze tijd waarin we door technologische ontwikkelingen altijd en overal in beeld zijn, blijft het een actuele vraag: lukt het je om van de radar te verdwijnen en voor hoelang dan? In Nederland werd daar vorig jaar nog een tv-serie over gemaakt (Hunted op NPO 3), maar van een egodocument-radioverhaal hierover hadden we nog niet eerder gehoord. Lise brengt het zo, dat je op het puntje van je stoel gaat zitten. Het is spannend opgebouwd; kent een uitstekend scenario en deskundigen komen precies op het juiste moment aan het woord."

Winnares van de NTR Radioprijs 2017: Lise Bonduelle (NTR)

Een Nederlandse maker wint de aanmoedigingsprijs. Wat maakt haar reportage zo sterk?

"Marlies van den Bergh maakte een persoonlijk verhaal over een heel actueel onderwerp: in hoeverre hebben oudere mensen recht op een vrijwillig gekozen levenseinde? Onder de titel Oma wil niet meer jarig zijn geeft Marlies een openhartige familie-inkijk in morele dilemma's rond ouder worden en de doodswens waarop maatschappelijk geen taboe meer rust. Marlies vertelt dit verhaal niet sentimenteel, maar wel betrokken."

Quote

Ik daag artistieke en journalistieke opleidingen in Nederland uit om in hun curriculum een minor te ontwikkelen: leren podcast maken

Wim Eikelboom

Kun je verklaren waarom er weer een Vlaming heeft gewonnen?

"Zoals elk jaar waren de Vlamingen ook dit keer weer sterk aanwezig. Zes van de tien genomineerden hebben een link met de zuiderburen. De verklaring is vrij simpel: in Vlaanderen is op opleidingen meer aandacht voor het vertellen van sterke audioverhalen dan in Nederland. De kunstopleiding in Brussel heeft bijvoorbeeld een sterke opleiding radio en die studenten zorgen elk jaar voor sterke inzendingen voor de NTR Radioprijs. Op de opleidingen journalistiek in ons land ligt de nadruk op het maken van korte nieuwsreportages en minder of niet op het produceren van documentaire audioverhalen. Het wonderlijke is dat op de Vlaamse Radio 1 vrijwel geen ruimte is voor mooie verhalen, terwijl die ruimte er wel is op NPO Radio 1. Dus de Vlamingen zijn dolblij dat ze in Nederland een podium vinden voor hun verhalen."

Op Nederlandse opleidingen dus weinig aandacht voor het maken van podcasts. Is dat niet zonde?

"Zeker. Ik daag artistieke en journalistieke opleidingen in Nederland daarom ook uit om in hun curriculum een minor te ontwikkelen: leren podcast maken. Dat zou een sterke aanvulling kunnen zijn op het bestaande aanbod."

Welke ingrediënten heb je nodig voor een goed verhaal?

"Neem een onderwerp waarnaar je nieuwsgierig bent. Kies een onderzoekende houding. Ga voor een authentieke vertelstem. Laat pakkende mensen aan het woord komen. Zorg voor een goede spanningsboog. En laat dat geheel vallen in een bedding van muziek als zout in de pap."

En hoe vertaal je een goed verhaal vervolgens naar een podcast?

"Een podcast is een radioverhaal waarin je gaat voor intimiteit met de luisteraar. Rode oortjes, maar dan niet in de klassieke zin van het woord. Radio is een massamedium, de podcast richt zich op de individuele luisteraar die je persoonlijk meeneemt in een verhaal."

Meer zien en horen?

Heb je nog geen kans gehad om de podcasts te beluisteren? Hier vind je ze allemaal.

De afgelopen weken spraken we meerdere genomineerden over hun podcasts en hoe ze die gemaakt hebben. Voor wie benieuwd is naar het verhaal achter de documentaires óf inspiratie wil opdoen:

Ongedocumenteerd (gemaakt door Stan Hulsen)

Aan de lopende band (gemaakt door Kenneth Berth)

Als het getij overloopt (gemaakt door Nadieh Bindels)

22 maart (gemaakt door Yelena Schmitz)

Verbruid (gemaakt door Cato Beljaars)

NTR Radioprijs 2017

De NTR Radioprijs is dé aanmoedigingprijs voor jonge, talentvolle radiomakers uit Nederland en Vlaanderen. Dit jaar waren er zes genomineerden uit Vlaanderen en vier uit Nederland. De programma's gaan over uiteenlopende onderwerpen als de aanslag op de luchthaven van Brussel, de Wadden, schaamte, het lot van illegale vluchtelingen in Nederland, het werken in ziekenhuiskeuken. Op 3 september werd de winnaar bekend gemaakt. De winnaar van 2017 is geworden: Lise Bonduelle, met haar podcast Van de kaart.

Ster advertentie
Ster advertentie