Cultuur & Media

Glitterpakjes en theatrale nepgevechten in Netflix serie GLOW

foto: Netflixfoto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. Glitterpakjes en theatrale nepgevechten in Netflix serie GLOW

[AVROTROS] Netflix gaat opnieuw terug naar de jaren ’80 en duikt voor de nieuwe serie GLOW in de wereld van de vrouwelijke pro-wrestlers. In een perfect neergezet jaren ’80 decor maken we kennis met twaalf ongewone dames. Alle twaalf proberen ze door te breken in L.A., maar ze worden keer op keer afgewezen. Totdat ze worden ze uitgenodigd voor een repetitie voor GLOW: Gorgeous Ladies Of Wrestling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

“Ruth, there’s an audition. They’re looking for unconfentional women, whatever that means.” Ruth Wilder (Alison Brie) zit in zak en as wanneer ze voor de zoveelste keer wordt afgewezen na een auditie en zo krap bij kas zit dat ze nog amper de huur kan betalen. Maar dan krijgt ze een telefoontje: er is een auditie waarvoor ze ‘ongewone’ vrouwen zoeken. Ruth besluit te gaan en zorgt hiermee voor een kantelpunt in haar leven; de kleine tengere vrouw wordt aangenomen en is vanaf dat moment een van de worstelende GLOW dames.

Van de makers van Orange Is The New Black

Het verhaal speelt zich af in het L.A. van de jaren ’80, waar de theatrale nepgevechten destijds immens populair waren. In de serie volgen we de avonturen van de kleurrijke GLOW vrouwen, die onder leiding van de hufterige regisseur Sam Sylvia (gespeeld door stand up comedian Marc Maron) steeds beter in hun rol worden.

Ruth Wilder in haar rol als Pro-wrestler

De serie werd geproduceerd door de makers van Orange Is The New Black en de reacties zijn positief. GLOW zou niet alleen een feest van herkenning zijn voor wie in de jaren ’80 opgroeide (denk aan hoogopgesneden glitterpakjes, méga kapsels en aerobics), maar vooral een mooie combinatie van drama en comedy én bovendien met een sterkte cast. Helemaal blits en supersonisch dus.

GLOW is vanaf 23 juni te zien op Netflix.

Tip: Vandaag in De Nieuws B.V. aandacht voor deze nieuwe Netflix-serie.

Wat is pro-wrestling?

Pro-wrestling - professioneel worstelen - is een performance art waarbij de deelnemers een vechtsportwedstrijd simuleren: de uitkomst van de wedstrijd is van tevoren al bepaald en de effecten op de tegenstander worden overdreven. Maar hoewel ze dus een en ander simuleren, stellen pro-wrestlers het niet op prijs als je de sport ‘nep’ noemt. Er gaat veel tijd en oefening zitten in het aanleren van de juiste moves. Verschillende daarvan kunnen echt pijn doen en veroorzaken serieuze blessures als ze verkeerd uitgevoerd worden. Pro-wrestling onder de naam GLOW bestond in de jaren '80 echt. In 2011 verscheen er al een documentaire over: GLOW: The Story of The Gorgeous Ladies of Wrestling.

Ster advertentie
Ster advertentie