Cultuur & Media
NOS

250 jaar slavernijgeschiedenis komt tot leven in Rijksmuseum

foto: Rijksmuseumfoto: Rijksmuseum
  1. Nieuwschevron right
  2. 250 jaar slavernijgeschiedenis komt tot leven in Rijksmuseum

Koning Willem-Alexander opent vanmiddag de overzichtstentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden in het Rijksmuseum in Amsterdam. Musea zijn vanwege de coronamaatregelen nog dicht, maar de koning geeft voor deze tentoonstelling het startsein voor de opening in fases.

"De tentoonstelling is heel erg open, helder en niet te zwaar. Over het algemeen is een tentoonstelling met dit soort thema heel erg zwaar en donker, in dit geval is dat niet zo", zegt kunstenaar Tirzo Martha van het instituto Buena Bista Curaçao in NOS Met het Oog op Morgen. Hij maakte samen met David Bade de kunstwerken bij de tentoonstelling.

10 persoonlijke verhalen

De tentoonstelling, waaraan vier jaar gewerkt is, brengt met tien persoonlijke verhalen vanuit verschillende perspectieven 250 jaar slavernijgeschiedenis tot leven. Het zijn waargebeurde verhalen van mensen die destijds tot slaaf werden gemaakt, mensen die daartegen in verzet kwamen en vluchtten, plantagehouders en regenten. Niet alleen de trans-Atlantische slavernij in Suriname, het Caribisch gebied en Brazilië, waarover in het algemeen meer bekend is, maar ook de slavernij in Azië en Zuid-Afrika komt aan bod.

"Door die tien personages wordt het ook allemaal persoonlijker. Het is geen algemeen verhaal, maar het zijn verhalen van individuen die in een bepaalde periode de slavernij hebben meegemaakt", zegt Martha.

Interactieve kunstwerken

De verhalen worden verteld aan de hand van schilderijen en archiefstukken, gebruiksvoorwerpen, maar ook mondelinge bronnen, zoals liederen die van generatie op generatie zijn doorgegeven. In de bijbehorende audiotour lichten mensen die elk een connectie hebben met een hoofdpersoon de verhalen toe. Aan het eind van de tentoonstelling kom je bij de interactieve kunstwerken van Martha en Bade.

"Het publiek wordt door ons uitgedaagd om de tentoonstelling nog wat meer te digesten met ons. We gaan aan hun vragen wat ze hebben beleefd en wat er is blijven hangen. Wij gaan tien keer die uitgelichte personages verbeelden naar nieuwe sculpturen, installaties, etc. Het publiek gaat daar acties aan meewerken", legt Bade uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie