Cultuur & Media
AVROTROS

Dotan over gouden plaat in Polen: 'Ik móest mij uitspreken over LGBT-omstandigheden daar'

foto: AVROTROS / NPO RADIO 1foto: AVROTROS / NPO RADIO 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Dotan over gouden plaat in Polen: 'Ik móest mij uitspreken over LGBT-omstandigheden daar'

Zanger Dotan heeft niet alleen in Nederland succes met zijn nieuwe werk, maar zeker ook in het buitenland. Maar een gouden plaat in Polen voor zijn single Numb zorgde voor dubbele gevoelens. Dotan besloot de award op te dragen aan de LGBT-community daar. "Ik krijg die plaat in een land waar iemand als ik geen volledige rechten heeft", zegt hij in Blok&Toine.

Dotan vergelijkt de Poolse gouden plaat met dezelfde prijs in Italië. "Ik kreeg er vorig jaar ook eentje voor Numb in Italië, dat kon ik heel erg vieren. Deze keer in Polen dacht ik: het gebeurt in een land waar iemand als ik geen volledige rechten heeft. Sterker nog: waar nog meer rechten worden weggehaald. Het zou bijna niet oké voor mij zijn als het zou laten liggen." En dus sprak de zanger zich uit.

Zwarte lijst

Ondanks het strenge beleid op LGBT-gebied in landen als Polen en Rusland, spreekt Dotan zich uit. "Misschien kom ik op een zwarte lijst terecht. Dat ik er niet meer naar binnen mag, niet meer mag spelen daar, of dat mijn muziek van de radio wordt gehaald. Maar voor mij is het onderwerp te belangrijk."


Het lied waarvoor de zanger de gouden plaat kreeg, Numb, gaat over ‘verdoofd’ zijn. Juist ook doordat je niet kunt zijn wie je bent. Dotan: "Dus dat je niet in contact kunt komen met je gevoel. Dat is iets waar ik heel lang last van had, en niet echt uitkwam. Die song was een soort wanhoopskreet. Daarom is het extra bijzonder dat het zo resoneert bij mensen."

Vaticaan

Dotan heeft inmiddels zoveel internationaal succes, dat hij in december mocht optreden voor de paus in Vaticaanstad. Maar deze week laat datzelfde Vaticaan weten dat priesters relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet mogen zegenen. [https://www.out.tv/nieuws/vaticaan-zondige-homorelaties-mogen-niet-worden-gezegend/] Dotan reageert teleurgesteld, temeer omdat de zaken er kortgeleden nog anders voor leken te staan. "Het is heel zonde. Ze hadden juist de stap gemaakt, de paus sprak zich positief uit. Dat was voor mij de reden om dat optreden te doen."

"En dat je dan nu, in deze tijd, zo’n statement maakt… Het is ontzettend treurig. Het is voor iemand als ik van 34, die oké is met zichzelf, minder schadelijk. Ik kan denken: jij gaat niet voor mij bepalen van wie ik mag houden. Maar voor dat meisje of die jongen van 16 die nog struggelt, waar het Vaticaan misschien nog status heeft in een familie… Daarvoor is het anders."

Dotan live

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie