Cultuur & Media
NOS

Moord op John Lennon veertig jaar geleden: 'Nog steeds een van de grootste misdaden van de mensheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moord op John Lennon veertig jaar geleden: 'Nog steeds een van de grootste misdaden van de mensheid'

Veertig jaar geleden werd John Lennon vermoord in zijn eigen huis. Maar zijn muziek is nog altijd niet vergeten, bleek gister ook in NOS Met het Oog op Morgen waar zijn muzikale geschiedenis nog eens herleefd werd.

Zo vertaalt Erik Bindervoet de nummers van Lennon nog altijd. "Hij heeft echt een speelse kant met taal waar ik gek op ben." En ook op de jonge muzikant Yorick van Norden maakt de muziek indruk: "Hij is zo puur en zo volledig zichzelf, dat blijft me altijd bij."

De muziek betovert de twee heren nog steeds. "Het heeft ook nog die romantische kant, een eenvoud die rechtstreeks je hart binnendringt als een sneltrein," legt Bindervoet uit. "Maar hij kan in sommige nummers ook behoorlijk nasty uit de hoek komen." Zo schreef hij ooit de plaat Serve Yourself, een parodie op een nummer van Bob Dylan.

Voor Van Norden biedt de muziek vooral inspiratie. "Lennon ligt mij goed qua bereik. Alleen mis ik wel de schreeuwstem, waardoor sommige nummers nooit net zo goed zullen worden. Al probeer ik ze soms wel live, hoor."

Met de moord op Lennon kwam er een einde aan zijn carrière. "Maar ondanks dat hij iets meer een niche begint te worden, zie je toch ook nog nieuwe, jonge fans erbij komen. Dat zal ook altijd wel zo blijven," zegt Van Norden.

En ook volgens Bindervoet valt de grootsheid van Lennon niet te ontkennen. "Je moet er niet over nadenken wat ons door de neus geboord is door deze moord. Dat is nog steeds een van de grootste misdaden van de mensheid."

OOG John Lennon

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie