Cultuur & Media

Zingen voor Donald Trump? Geen denken aan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zingen voor Donald Trump? Geen denken aan

Wat een eer moet het zijn, om gevraagd te worden bij de inauguratie van een president op te treden. Om samen met het land te vieren dat er een nieuwe, democratisch gekozen regering aan de macht komt. Om een tijd van hoop en verandering in te luiden. Klinkt goed hè? Er zijn nog plekken over. Iemand interesse?

Justin Timberlake, Elton John, Kanye West, Celine Dion, R.Kelly en Beyoncé namelijk niet. Dat zijn lang niet de enigen maar dit stukje heeft een woordlimiet. Het is nog nooit voorgekomen dat een presidentiële inauguratie zo controversieel was. Nog nooit heeft een aankomend president zo laag in de opiniepeilingen gestaan. Nog nooit heeft een president moeten zoeken naar artiesten die de inauguratie willen opluisteren. Hij blijft de regels maar breken, die Donald Trump.

Van twee walletjes

Het inauguratie-fiasco was eigenlijk te voorzien. Elke stap in Trumps gang naar het Witte Huis is ongewoon geweest. Maar de huidige stand van zaken belooft weinig goeds voor de komende vier jaar in Amerika. Wie had gehoopt dat na de verkiezingen een periode van verbroedering zou volgen, is te optimistisch gebleken. Want dit is een extreem geval.

Hoewel muzikanten, filmsterren en andere artiesten doorgaans voornamelijk met democraten sympathiseren, hebben de meesten ook weer geen uitgesproken aversie jegens de Republikeinen. Kijk maar naar Beyoncé. Die zong, destijds nog met meidengroep Destiny’s Child, in 2001 bij de inauguratie van president Bush en in 2008 voor Barack Obama. Een keer voor een Republikein en een keer voor een Democraat. Je zou haar een overloper kunnen noemen, maar het punt is dat het land toen lang niet zo verdeeld was als het nu is.

Waarom durft niemand nu dan het podium te betreden? Vanwege Trump natuurlijk. “Ik denk dat het heel simpel is”, zei Jan Paul Heck, hoofdredacteur van muziekmagazine Soundz, vanmiddag in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. “Dit heeft met Trump zelf te maken. Ze zijn bang om een groot deel van hun fanbase te bruuskeren. Zelfs vrienden van Trump als Andrea Bocelli en Gene Simmons van Kiss hebben uiteindelijk toch nee verkocht.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Trump-smetvrees

Het is namelijk riskant om publiekelijk achter Trump te staan, zelfs voor de mensen die voor hem gestemd hebben. Trump is een omgekeerde Koning Midas: alles wat hij aanraakt wordt… nou ja, in ieder geval geen goud. Popzangeres Taylor Swift is zelfs gigantisch bekritiseerd toen ze haar miljoenen volgers tijdens de verkiezingen niet aanmoedigde om voor Clinton te stemmen. Ze heeft zich nooit tegen Trump uitgesproken, en zo erg is het dus: wie zich destijds niet tegen hem keerde wordt als medeverantwoordelijk gezien.

Trump beweert (uiteraard) zich niets aan te trekken van het feit dat hij zo in de steek gelaten wordt door wereldsterren. Al is dat nogal moeilijk voor te stellen bij iemand die – over Koning Midas gesproken – letterlijk gouden sanitair in zijn privévliegtuig heeft, en ons er constant aan herinnert hoe geweldig het is om Donald Trump te zijn. Nu kan hij mensen niet genoeg betalen om voor hem op te draven. De man die zijn naam in gouden letters op wolkenkrabbers heeft staan lijdt gezichtsverlies, en dat kan zomaar niet.

Wie?

Daarom richt hij de aandacht graag op de artiesten die wél achter hem staan, want die zijn er. De lijst artiesten die vrijdag voor Trump optreden: rockband Three Doors Down, de Sam-helft van soulduo Sam & Dave, acteur Jon Voight, countryzangers Toby Keith en Lee Greenwood en een paar andere nog (!) minder bekende namen.

De prestigieuze eer om het volkslied te zingen gaat naar de 16-jarige Jackie Evancho, die tweede werd bij het vijfde seizoen van America’s Got Talent. Zoals Jan Paul Heck zegt: “In het verleden deden mensen als Beyoncé, Barbra Streisand en Frank Sinatra dat. En Trump moet het doen met een tiener die bijna niemand kent.”

Maar medelijden is niet nodig – hij kan het hebben. Sterker nog, vrijwel elke bekendheid die Trump openlijk afkraakt krijgt een Twitter-tirade over zich heen. Hij mag en zal niet vernederd worden. Zo werd Meryl Streep – waar hij in het verleden lovend over was – vorige week door hem als overrated bestempeld, nadat zij hem in een speech bekritiseerde. Fox News-presentatrice Megyn Kelly is gek en ziek genoemd, en Samuel L. Jackson is volgens Trump slecht in golfen.

De inauguratie van Trump begint te lijken op een kinderfeestje waarbij de jarige job zichzelf ervan probeert te overtuigen dat hij omringd is door de écht populaire kinderen. Eigenlijk is er maar één woord voor. Sad.

Luister hier naar het fragment uit De Nieuws BV:

Optreden bij Trump is slecht voor de muzikale carriere

Ster advertentie
Ster advertentie