Cultuur & Media
KRO-NCRV

'YouTube is bezig om niet-onrechtmatige content te verwijderen, er zou een redactie moeten komen'

foto: Screenshot YouTube-video Lange Fransfoto: Screenshot YouTube-video Lange Frans
  1. Nieuwschevron right
  2. 'YouTube is bezig om niet-onrechtmatige content te verwijderen, er zou een redactie moeten komen'

Na meerdere malen de communityrichtlijnen van YouTube geschonden te hebben, werd het account van Lange Frans verwijderd. Op het online videoplatform had de rapper niet alleen zijn muziek staan, maar ook podcasts waarin hij vergaande complottheorieën bespreekt. Vorige week kondigde YouTube al strengere maatregelen aan om de verspreiding van complottheorieën tegen te gaan. Maar zijn dergelijke acties van YouTube wel de juiste? "Je zou er een redactie tussen moeten zetten", zegt oud-rechter Willem Korthals Altes in het Mediaforum van Spraakmakers.

Lange Frans spreekt in een van zijn video's onder andere over het doodschieten van Mark Rutte. "Het is niet dat ik het niet zou kunnen, maar mijn hoofd zegt, ik hou van nachtrust." De rapper zegt ook: "We worden geregeerd door een in en in slechte satanistische bloeddrinkende elite."

Marc Josten, hoofdredacteur van Human en Medialogica noemt de betreffende video er een uit de 'buitencategorie'. "Dit voorbeeld is zo radicaal, over het niet willen doodschieten van iemand. Dat is oproepen tot geweld of hangt er in elk geval tegenaan."

Oproepen tot geweld

Oud-rechter Willem Korthals Altes zegt dat oproepen tot geweld zonder meer strafbaar is. Maar zet ook vraagtekens bij het beleid van YouTube. "Het probleem is dat je bezig bent om niet-onrechtmatige content te verwijderen. En is YouTube als beheerder van het netwerk wel degene die dat moet doen?", zegt Korthals Altes over het verwijderen van video's. De oud-rechter benadrukt dat YouTube commerciële belangen heeft. "Je zou misschien moeten denken aan een constructie dat je er een redactie tussen zet."

Ook bij Zondag met Lubach werd er over de video's van Lange Frans gesproken:

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=FLoR2Spftwg&feature=emb_title" start="false"}

Kabelmaatschappij of krantenredactie

Ook Marc Josten vraagt zich hardop af wat de rol van YouTube precies is. "Je kan YouTube zien als een kabelmaatschappij die alleen doorgeeft. Maar je kan het ook zien als een redactie, dat maakt wel heel erg uit. En het schuift langzaam die kant op, maar YouTube zou ook de verantwoordelijkheden moeten nemen die daarbij horen. En dat betekent dat je de mensen die publiceren, gaat betalen. En dat je bij mogelijke schadelijke publicaties voor de Raad van Journalistiek gesleept kan worden. Dat gebeurt nu niet. Ze zitten nu in een soort niemandsland waardoor ze van alle walletjes kunnen eten. Dat is zeer onwenselijk", aldus Josten.

Winstoogmerk van techbedrijven

Onderzoeksjournalist Zoë Papaikonomou noemt de complexiteit het internationale platform. "Er zit een winstoogmerk achter, het doel van al die techbedrijven is dat wij zo veel mogelijk consumeren, zoveel mogelijk filmpjes kijken. We moeten hier wel over nadenken. Los van de casus 'moest het account van Lange Frans geblokkeerd worden of niet' is het goed dat we het hier vaker over hebben. Het gaat allemaal over landsgrenzen heen. Dus we kunnen hier in Nederland wel wat bedenken, maar wat heeft dat voor zin?"

Rol voor het onderwijs

Josten en Papaikonomou staan allebei (wel eens) voor de klas en zien een rol weggelegd voor het onderwijs. "Ik geef veel gastlessen op middelbare scholen", zegt Josten. "Juist over hoe social media werken, hoe algoritmes werken en je komt echt achter schrikbarende dingen. Hoe veel complottheorieën onder kinderen leven. We moeten de dialoog aangaan met kinderen op scholen", aldus Josten.

Papaikonomo is het met Josten eens. "Aandacht en kennis van docenten over dit onderwerp is heel belangrijk. Het is een moeilijk onderwerp om te bespreken in de klas."

Het Mediaforum met Zoë Papaikonomou en Marc Josten

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie