Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe praat je met kinderen over een ongemakkelijk onderwerp als racisme?

foto: VPROfoto: VPRO
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe praat je met kinderen over een ongemakkelijk onderwerp als racisme?

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe praat je daar met kinderen over? In de Tegenlicht-documentaire De post-racistische planeet worden inzichten van deskundigen afgewisseld met de persoonlijke zoektocht van programmamaker Ikenna Azuike en zijn vrouw Mette te Velde. In De Nieuws BV vertellen ze waar ze als gemengd gezin tegenaan lopen en hoe ze daarmee omgaan.

Een ongemakkelijk gesprek met zijn 8-jarige dochter was voor Ikenna Azuike de aanleiding voor de documentaire. Azuike: "Ik was een nieuwsbericht over George Floyd aan het lezen en toen kwam mijn dochter bij me staan. Ze vroeg me waar het over ging en ik besloot op een kindvriendelijke manier te vertellen wat er gebeurd was.

Toen ik klaar was barstte ze in tranen uit en toen moest ik ook huilen. Ze maakte zich zorgen om haar papa en haar broertje, die ook een donkere huid heeft zoals ik. Ik dacht daarna: heb ik dit wel goed gedaan? Waarom heb ik zo'n gesprek niet eerder gevoerd? Het voelde heel pijnlijk en verdrietig."

Quote

Mette te Velde

Ik denk dat we het onderwerp willen vermijden omdat het zo pijnlijk is en je die ongelijkheid en het verdriet van de wereld niet over ze uit wil storten.

Pijnlijk

Azuike had nog niet eerder met zijn dochter en zoon over racisme gepraat. Hij vond het een verdrietig onderwerp en wilde zijn kinderen een mooi plaatje van de wereld laten zien. "Toen ik jonger was heb ik van mijn ouders nooit 'the talk' gekregen over racisme. Misschien had ik daarom de neiging dat ook niet te doen."

Zijn vrouw Mette te Velde kent dit gevoel: "Ik denk dat we het onderwerp willen vermijden met onze kinderen, omdat het zo pijnlijk is en omdat je niet die ongelijkheid en het verdriet van de wereld over ze uit wil storten. Maar als je dat helemaal niet doet, bereid je ze ook niet goed voor op de wereld. Dan sla je echt een belangrijk hoofdstuk over, dat heb ik wel geleerd."

Quote

Racisme moet een onderdeel worden van onze huis, tuin en keukengesprekken.

Ikenna Azuike

Voortdurend gesprek

In de documentaire spreekt het stel verschillende experts die werken aan een 'post-racistische wereld'. De schrijfster Layla F. Saad zegt dat het belangrijk is om ook buiten traumatische gebeurtenissen, zoals de moord op George Floyd, met kinderen over racisme te praten. Op die manier wordt het een voortdurend gesprek en snappen kinderen beter waar het over gaat.

Te Velde: "Ik heb me zeker voorgenomen dat nu te doen. Het gaat er ook om hoe de machtsverhoudingen in de wereld zijn. Mijn dochter is acht en kan heus wel begrijpen dat het ongelijk verdeeld is." Volgens Azuike is het een zwaar onderwerp, maar hoef je het niet heel heftig te brengen: "Racisme moet een onderdeel worden van onze huis, tuin en keukengesprekken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Post-racistische wereld

In de documentaire leest Azuike zijn kinderen voor uit het fictieve boek De Post-Racistische Planeet, waarin racisme experts als superhelden worden afgebeeld. Het verhaal heeft een 'happy end'; 'Iedereen had hard aan zijn droom gewerkt. Een nieuw tijdperk zonder racisme is eindelijk hier.'

Azuike gelooft dat dat ook echt gaat lukken. "Ik ben super optimistisch als mens. Ik ben Nigeriaan dus het zit waarschijnlijk in mijn DNA, maar ik ben ook aangemoedigd door alle experts die we hebben gesproken. We hebben alle handvatten al in bezit. Als we morgen besluiten om tegen ongelijkheid te strijden, zouden we dat makkelijk kunnen doen."

Tegenlicht: De post-racistische planeet is zondag 4 oktober om 22.20 op NPO 2 te zien.

Gaan onze kinderen ooit een 'Post-Racistische Planeet’ bereiken?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie