Cultuur & Media
NOS

Black Panther-acteur Chadwick Boseman (43) overleden

foto: Chadwick Boseman in 2019 bij de Oscar-uitreiking | Reutersfoto: Chadwick Boseman in 2019 bij de Oscar-uitreiking | Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Black Panther-acteur Chadwick Boseman (43) overleden

Boseman leed al jaren aan darmkanker. Hij was van grote betekenis voor de zwarte gemeenschap in Hollywood.

Boseman leed sinds 2016 aan darmkanker

De Amerikaanse acteur Chadwick Boseman is op 43-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van darmkanker. Boseman was vooral bekend van zijn rol als superheld Black Panther in de succesvolle reeks stripverfilmingen van Marvel. Filmjournalist Robbert Blokland is geschokt door het nieuws, zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij stond nog volop in het leven."

Dat Boseman al sinds 2016 aan darmkanker leed, was niet publiekelijk bekend. "Hij heeft recent nog films opgenomen", zegt Blokland. "En nu blijkt dat hij tussen de opnames door bestralingen had en therapie volgde om tegen de kanker te vechten. Het is een klein wonder dat dat niet is opgemerkt."

Naast Black Panther speelde Boseman ook andere iconische rollen. In 2013 vervulde hij in de film 42 bijvoorbeeld de rol van Jackie Robinson, de eerste zwarte Amerikaanse honkballer in de Major League.

Voorbeeld voor zwarte kinderen

Volgens Blokland had Boseman een voorbeeldfunctie, vooral voor zwarte kinderen. "Na Black Panther zag je dat veel kinderen zich herkenden in die rol. Er was eindelijk een zwarte held aan wie zij zich konden spiegelen", zegt hij.

"Boseman was zich erg bewust van de afro-american heritage en het uitdragen daarvan", aldus de filmjournalist. "Hij wilde veel betekenen voor Hollywoord en de zwarte gemeenschap daar. En dat heeft hij ook gedaan."

Ster advertentie
Ster advertentie