Cultuur & Media
BNNVARA

De beste speech van de maand: ‘Ze gaat op zoek naar de diepste vorm van empathie die ze in zich heeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste speech van de maand: ‘Ze gaat op zoek naar de diepste vorm van empathie die ze in zich heeft'

Welke toespraak raakte de afgelopen maand een gevoelige snaar, of haalt misschien wel de geschiedenisboeken? Huib Hudig, van Speak to Inspire, en Jurjen van den Bergh, van De Goede Zaak, schoven aan in De Nieuws BV en bespraken hun top 3.

Afgelopen tijd ging het veel over de Amerikaanse verkiezingscampagne. Eerst de Democratische conventie en deze week de Republikeinse conventie. Hudig zegt hierover het volgende: "We hebben daar niet die fantastische speeches gehoord die we hadden gehoopt te horen."
Van den Bergh voegt toe: "Obama speechte wel erg goed, maar hij komt al vaak op de lijst. Ook is het zo dat wanneer je naar een bruiloft gaat, je er niet beter uit moet zien dan de bruid. Dat was hier wel aan de hand. Opa Joe moet uit de schaduw van Obama komen en daar hielp de speech niet mee."

Joe Biden

Joe Biden gaf een speech op de Democratische conventie. Hierover zegt Hudig het volgende: "Ik had echt gehoopt dat hij de speech van zijn leven zou geven, maar dat deed hij niet. Hier zie je hoe belangrijk het element van de voordracht is in een speech, want op de inhoud is weinig aan te merken. Hij lijkt niet helemaal in contact te zijn en dat zorgt er ook voor dat de tekst niet helemaal aankomt."
Van den Bergh haakt aan: "Ik vond de speech op het moment dat hij het over verlies had mooi worden, want daar werd het gevoel opgezocht. Daar kreeg je het stuk wat hij bij de rest van de speech miste, namelijk iemand die een doorleeft verhaal vertelt."
{youtube url="https://youtu.be/RSpHLq2STvY?t=36" start="false"}

Nikki Haley

De volgende speech is van oud-gouverneur Nikki Haley op de Republikeinse conventie. Haley vertelt in haar speech dat het een leugen is dat Amerika een racistisch land zou zijn.

"De kernboodschap van alle speeches op de Republikeinse conventie was dat de democraten zich over hadden geleverd aan de marxisten van Black Lives Matter. Het beste wat je daartegenover kan zetten is iemand die zelf slachtoffer van racisme zou moeten zijn, maar zegt dat ze dat niet ervaart", zegt Van den Bergh. "In contrast met wat Biden deed weet Haley dit heel persoonlijk te maken. Dat is heel krachtig, want ze gebruikt zichzelf in deze speech."
{youtube url="https://youtu.be/NwzEeOMl5Gw?t=304" start="false"}
Van den Bergh en Hudig geven aan dat beide speeches onvoldoende zijn om in de top 3 te komen. Dus er is geen 3e plek deze maand.

2. Maddy Batelaan

Maddy Batelaan is een zestienjarige middelbare scholier. Ze vertelt tijdens de nationale herdenking van het eind van de Tweede Wereldoorlog bij het Indië-monument in Den Haag. Het is een verhaal over de oorlog en wat dat doet in een familie over de generaties.
"Wie komt er mee weg om de oorlog te vergelijken met de coronacrisis? Bijna niemand, maar zij wel, want ze is een puber van 16", vertelt Van den Bergh. "Ze gaat op zoek naar de diepste vorm van empathie die ze in zich heeft. Dat is heel knap, want dat moet je zelf oproepen. Dat kan een speechschrijver niet voor je doen."
Hudig: "Ze gaat elke keer terug naar dat hele sensitieve niveau. Zij relativeert de oorlog en corona ook, ze zegt dat corona wel minder heftig is, maar ze geeft zichzelf er wel een rol in. Zij wil uitvogelen wat er in haar familie is gebeurt. Het is prachtig dat ze een verhaal neerzet van een nieuwe generatie."
Van den Bergh voegt toe: "Ze deelde het podium met Mark Rutte, die een hele goede speech gaf en toch domineerde zij. Dat is wel heel krachtig. Wat zij deed was het debat dat we met zijn allen voeren verrijken met het feit dat de verwerking, van het leed van een bepaalde groep, ook in dat koloniale debat thuis hoort. En als je dat doet naast een premier die één van de beste speech van afgelopen tijd geeft ben je een hele grote."

1. Svetlana Tichanovskaya

Op het moment dat Svetlana Tichanovskaya uit Belarus was vertrokken, en in Litouwen een veilig heenkomen had gevonden gaf ze deze speech. Ze is de voorvrouw van het verzet in Wit-Rusland.
Van den Bergh: "Zij moest zich onder hele moeilijke omstandigheden in het openbaar uitspreken en dat deed ze met een enorme impact." Hudig vult aan: "Als je het verhaal erachter weet is het zo’n waanzinnig bijzonder moment. Het is een historisch moment."
Hudig: "Deze vrouw wordt zo onder druk gezet. Haar man zit in de bak in Wit-Rusland, ze wordt door verschillende partijen onder druk gezet en ze heeft te maken met een machtshebber die mensen martelt en dood maakt. Ze is extreem kwetsbaar. Dit is een typisch verhaal van iemand die the right thing doet. Je hoort haar hijgen, je ziet hoe zwaar ze het heeft. Deze vrouw is een heldin." Van den Bergh is het hiermee eens.
{youtube url="https://youtu.be/igMYLQmE3Es?t=27" start="false"}

De beste speeches van augustus

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie