appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Ook musea weer open: ‘Hopelijk komt iedereen die staat te trappelen snel langs’

ANP
maandag 1 juni 2020 | NOS | Redactie

Musea staan al weken te trappelen om weer open te gaan en vandaag is het dan zover. “Wij hadden drie weken geleden ook al open gekund,” zegt directeur van de Fundatie in Zwolle in NOS Met het Oog op Morgen. Ook de directeur van Villa Mondriaan Winterswijk is blij weer open te kunnen, vertelt ze in het programma.

Het had wat voorbereiding nodig, maar ze zijn er helemaal klaar voor: de heropening van veel musea is vandaag een feit. “We kunnen zo’n 250 mensen per dag naar binnen laten in de Fundatie. Tot 25 mensen per kwartier,” zegt Ralph Keuning. Ook zijn er looproutes aangebracht en is een schilderij verplaatst, zodat deze niet te dicht bij de wc zat. “Dan kan er daar geen rij ontstaan.”

Ook in Villa Mondriaan Winterswijk waren aanpassingen nodig. “Wij werken met borden waarop  mensen herinnerd worden dat ze zich aan de regels houden,” zegt directeur Charlotte Rixten. Het museum kan straks tot de helft van de normale capaciteit mensen binnen laten.

Online alternatief

De afgelopen maanden hebben beide musea, zoals vele andere, online alternatieven voor de collectie aangemaakt. In Villa Mondriaan beviel dat goed. “Je ziet dat mensen op hele nieuwe wijze omgaan met zo’n kunstwerk, het ook meer delen op social media.” 

Dat enthousiasme deelt Keuning niet. “Het mooiste is een kunstwerk in persoon bediscussiëren, terwijl je ervoor staat. Het liefst met iemand die een totaal andere mening heeft.” Toch heeft ook de Fundatie een groot deel van de collectie online beschikbaar gesteld. “En we lichten elke dag een kunstwerk uit op social media.”

Depot

De daadwerkelijke collectie was daarentegen niet meer fysiek in het museum aanwezig. “Wij hebben alles veilig opgeborgen in het depot, waar dat volgens de coronamaatregelen kon.” Voor de heropening zijn de werken teruggehangen.

In Villa Mondriaan kozen ze voor een andere aanpak. “Wij hebben veel meer beveiliging geregeld.” Het museum heeft minder zalen, waardoor beveiliging een betere optie was dan verplaatsen. 

Inkomsten?

Hoewel de musea weer open kunnen, zien beide directeuren de toekomst nog niet volledig rooskleurig in. Rixten: “We zijn nu zolang dicht geweest, en mogen straks maximaal de helft van bezoekers die we normaal ontvangen binnenlaten. Het gaat dus nog een hele tijd duren.”

Ook Keuning verwacht niet dat de financiële situatie meteen herstelt. “Veel van onze bezoekers komen met de trein van buiten Zwolle. Ik ben benieuwd hoe dat nu zal gaan, aangezien je alleen noodzakelijke reizen mag maken.” De financiële situatie kan daardoor snel nijpend worden. “Als dit nog een jaar duurt, kost het tonnen tot miljoenen.”

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1