appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Deze man kent die wereld niet. Loop eens een keer mee meneer Wiebes, met kunstenaars'

Erik Wiebes en Abdelkader Benali
dinsdag 17 maart 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

"Kunstenaars gaan voor hun idealen, ze hoeven niet veel te verdienen. Maar waar ze wel recht op hebben is een passend loon, maar ook gewoon het respect. We gaan langer mee dan een paar verkiezingen. We zijn onderdeel van de maakindustrie", aldus schrijver Abdelkader Benali in Kunststof.

Abdelkader Benali in Kunststof

Wiebes in WNL Op Zondag

Zondag sprak minister Wiebes in WNL Op Zondag over de gevolgen van het coronavirus voor zzp'ers. "Het zal voor een heleboel zzp’ers een teruggang in inkomsten betekenen, dat is natuurlijk ook een beetje waar ondernemers voor hebben gekozen. Zzp’ers zijn de groep die zelf heeft gezegd, ik hoef geen vast dienstverband. Maar ook voor hen is een vangnet, niemand ligt op straat. We laten ze niet stikken."

Ik hoor weer het dedain over kunstenaars, dat totaal niet gerechtvaardigd is.

Abdelkader Benali

'Pesterig vingertje'

Abdelkader Benali reageert op de woorden van de minister: "Kunstenaarschap daar kies je niet voor, het is een roeping. De meeste kunstenaars willen dingen maken en een bijdrage leveren aan de samenleving. Om dan zzp'ers weg te zetten als volstrekt ontoerekeningsvatbare individuen, die de verkeerde kant van de weg rijden en geen idee hebben waar we mee bezig zijn, met het pesterige vingertje van 'jullie hebben er zelf voor gekozen', dat slaat helemaal nergens op."

We creëren een cultureel landschap in Nederland, waar mensen ontzettend van genieten.

Abdelkader Benali

Drie kabinetten Rutte: bikkelen

"Daarnaast is de uitkomst van drie kabinetten Rutte dat kunstenaars, makers, steeds meer dingen zelf moeten doen", vervolgt Abdelkader. "De budgetten voor kunst en cultuur zijn enorm terug geschaald. We moeten al uit een veel kleinere pot geld verdelen om nieuwe dingen te maken. Dit overheidsbeleid van de afgelopen 15 jaar is verantwoordelijk voor het feit dat veel kunstenaars zeggen, het gaat niet meer, het is op."

"Deze situatie komt er nu bij. Het is niet zo dat het al hartstikke lekker ging en ineens kwam corona. Nee, het was al 15 jaar slecht, er moest worden gebikkeld."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1