Cultuur & Media
BNNVARA

Kies het beste Nederlandse Songfestival-liedje aller tijden!

foto: BNNVARA / ANPfoto: BNNVARA / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kies het beste Nederlandse Songfestival-liedje aller tijden!

Nu het Eurovisie Songfestival voor het eerst in 40 jaar weer naar Nederland komt, blikken De Nieuws BV en de VARAgids terug. We gaan op zoek naar 'Het Beste Nederlandse Songfestival-liedje Aller Tijden'. Dat moet een Top 61 opleveren met alle Nederlandse inzendingen. En die bepaal jij! Stemmen kan vanaf vandaag op een speciale website.

Roger Abrahams organiseert de verkiezing namens de VARAgids: "We gaan het doen zoals het Songfestival zelf. Er is een vakjury en een publieksjury en die gaan samen bepalen wat de Top 61 wordt, want er zijn 61 Nederlandse liedjes die hebben meegedaan aan het Eurovisie Songfestival. En we zijn natuurlijk heel erg benieuwd wie er op 1 komt, wat het allerbeste Nederlandse Songfestival-liedje aller tijden is."

Vakjury

De vakjury bestaat uit voorzitter Cornald Maas, Paul de Leeuw, Willeke Alberti, Shirma Rouse en Tim Douwsma. Willeke Alberti: "Ik vind het heel moeilijk kiezen. Maar niet wie eerste moet worden, die is wat mij betreft voor Duncan Laurence. Ik zag hem bij DWDD en toen ging hij zingen en ik dacht: Hij wint. En dat is gelukkig uitgekomen."

Alberti: "Ik ga vooral letten op de uitstraling van de artiest. Uiteraard ook op de stem, maar ik wil vooral zien dat het echt en puur is. Het valt me op dat als je terugkijkt op zangers die gewonnen hebben, dat allemaal behoorlijke persoonlijkheden waren."

'Waar is de zon'

Willeke Alberti heeft in 1994 ook aan het Songfestival meegedaan met het nummer 'Waar is de zon'. Hoog eindigde ze alleen niet; ze moest het doen met de 23e plaats.

Alberti: "Ik had toch vier punten van Oostenrijk, daar was ik erg blij mee. Ik was niet zo bezig met winnen. Iedereen kwam beneden toen het klaar was, en we onderaan geëindigd waren. Ik dacht: 'Wat er ook gebeurt, ik lach.' Ik was zo blij dat het goed was gegaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op welke plek ze haar eigen nummer gaat zetten in de Top 61 antwoordt Willeke Alberti bescheiden: "Onderaan." Toch is ze nog steeds trots op 'Waar is de zon": "Het is geschreven voor iemand die is overleden aan aids, dus het is gewoon een belangrijk lied. Daarom zing ik het elk jaar op de Gay Pride, het is het lied van de gayscene geworden. Dus wat dat betreft hoop ik dat ik nu hoger eindig dan toen in Ierland."

Quote

Het is het lied van de gayscene geworden

Willeke Alberti

Stemmen

Stemmen kan via een speciale stemmodule op internet. Na het sluiten van de stembussen, op woensdag 15 april, worden de resultaten van de publieksjury toegevoegd aan die van de vakjury. En op 5 mei wordt 'ie bekendgemaakt: dé definitieve ranglijst, met bovenaan Het Beste Nederlandse Songfestival-liedje Aller Tijden.

Stem op 'Het Beste Nederlandse Songfestivalliedje Aller Tijden'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie