Cultuur & Media
EO

Humberto Tan gaat het anders doen op Radio 1

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Humberto Tan gaat het anders doen op Radio 1

Na 15 jaar is presentator Humberto Tan weer terug bij de Publieke Omroep. Op NPO Radio 1 gaat hij elke vrijdagmiddag een programma maken, getiteld Humberto. In Dit is de Dag vertelt hij over hoe hij naar nieuws kijkt en hij er zelf over gaat berichten.

Toen Humberto Tan werd gevraagd voor het programma op NPO Radio 1 moest hij denken aan een uitspraak die hij had gehoord op de Universiteit van Hartford. "Eén van de jongens zei tijdens een workshop: something that moves the needle. Hij bedoelde daarmee: probeer iets te maken wat daadwerkelijk een verschil maakt. Met name met betrekking tot het nieuws."

De presentator wil onderscheidend zijn. "Op Radio 1 komt de hele dag nieuws voorbij, daar is de zender ook voor gemaakt. Maar als ik met mijn programma begin, heb je alle andere ochtendprogramma’s al gehad, en dan kom ik nog een keer. Daarom wil ik kijken naar de grote lijnen in het verhaal, in plaats van alleen naar het hijgerige nieuws."

Toeslagenfraude

Tan was zelf niet zo te spreken over hoe er verslag is gedaan van de toeslagenaffaire. "Er is geen twijfel over dat het nieuws is, maar wat ik jammer vind: iedereen duikt vooral op het verhaal of Snel gaat aftreden of niet."

Zelf zou hij het anders aanpakken. "Het zit bij de cultuur van fiscus en of individuele ambtenaren strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Zal die cultuur veranderen als de staatssecretaris aftreedt? Nee. Moet hij aftreden? Ja natuurlijk, maar dat is niet de focus van het verhaal. Die is namelijk veel schrijnender. Het zijn de mensen die in de Tweede Kamer op de tribune zaten. Zij zijn jarenlang bewust te kwader trouw genaaid. Dan vind ik het jammer dat we alleen maar wachten tot het moment dat de staatssecretaris opstapt, en eigenlijk ebt daarna het verhaal weer weg."

"Maar weet jij of er iets is veranderd bij de Belastingdienst? Zijn alle mensen die te kwader trouw mensen hebben benadeeld vrij van vervolging? Moeten die nog verder onderzocht worden? Ik ben daar benieuwd naar."

Humberto Tan start met programma op NPO Radio 1

Ster advertentie
Ster advertentie