Cultuur & Media
KRO-NCRV

Oostenrijk: De grenzen én het klimaat beschermen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oostenrijk: De grenzen én het klimaat beschermen

Oostenrijk krijgt een bijzondere coalitie: een conservatief-groene. In Duitse media wordt deze vorm geduid als de toekomst van Europa, zegt voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma.

Dit heeft volgens de journalist alles te maken met het 'laboratoriumkarakter' van de Oostenrijkse politiek. Met veel politieke ontwikkelingen loopt Oostenrijk namelijk voorop. "Bijvoorbeeld met de opkomst van de FPÖ. Dat was de eerst grote populistische partij van Europa."

Iedereen was in shock, vertelt Brandsma. "In Nederland werd geroepen om een boycot. Beatrix zou niet vakantie naar Lech mogen." Inmiddels hebben bijna alle Europese landen een populistische partij en is dit volkomen geaccepteerd. Het is daarom dat de Oostenrijkse coalitie wordt gezien als een eventuele voorbode.

Tijdsgeest

Aan het hoofd van deze bijzondere coalitie staat de 33-jarige kanselier Sebastian Kurz. Hij vat de tijdsgeest perfect, denkt Brandsma. Dat blijkt volgens haar uit een uitspraak die hij gisteren deed. "Hier in Oostenrijk laten we zien dat je zowel de grenzen kan beschermen als het klimaat."

Tussen de conservatieve ÖVP van Kurz en de Groenen bestaan veel verschillen. De conservatieven verwerpen nieuwe belastingen en willen een sterke anti immigratiekoers en de Groenen willen klimaatbescherming en strijden tegen kinderarmoede en vóór meer transparantie. Brandsma: "Ze spreken vooraf af dat ze zich niet te veel met elkaars standpunten bemoeien."

In de loop van donderdag komen er meer details naar buiten van de coalitie.

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Joost Oranje

Ster advertentie
Ster advertentie