Cultuur & Media
BNNVARA

Angela Groothuizen: 'Je hebt maar één leven en je moet wel gelukkig zijn'

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Angela Groothuizen: 'Je hebt maar één leven en je moet wel gelukkig zijn'

Angela Groothuizen duikt met Willemijn Veenhoven de diepte in in Willemijns Wintergast. Letterlijk valt die diepte mee in de jacuzzi. Over vrijheid en relaties, de keuzes die je maakt voor het gezamenlijk en eigen geluk, zegt Groothuizen: "Je hebt maar één leven en je moet wel gelukkig zijn."

Angela Groothuizen stond afgelopen september met een interview in de Volkskrant. Daarin vertelt ze over haar open relatie: "Ik heb altijd gezegd dat ik het heel gek vind, dat als je dan de ware hebt gevonden dat je iemand vastbindt. Die behoefte heb ik nooit gehad en hij ook niet, dus zo open is dat dan. Maar het is ook helemaal geen punt voor ons."

'Ik wil zo graag samen oud worden'

Haar uitspraken over haar open relatie deden wat stof opwaaien. "Ik had wel verwacht dat mensen er iets van zouden vinden, maar mensen vinden overal wat van. Ik geloof dat toch heel veel mensen iemand willen veranderen als ze verliefd zijn. Maar ik wil zo graag samen oud worden", zegt Groothuizen. "En alle dingen die we tegenkomen samen, een manier vinden om daarmee verder te gaan. Zo leef ik mijn leven."

Groothuizen: "Je hebt maar één leven en je moet wel gelukkig zijn. Dat is voor mij veel gemakkelijker dan voor hem. We hebben altijd al ons eigen leven gehad. We hebben het gezinsleven met elkaar, we hebben onze eigen vrienden en hobby's. We kennen elkaar in april 30 jaar, dat is best lang. En dan moet je steeds aan een nieuw huwelijk beginnen, zoals Esther Perel dat zegt. En dat zijn we nu weer aan het doen en daar ben ik eigenlijk wel trots op."

Jaloezie lijdt tot niets

Bij een bepaalde vrijheid in een relatie, zou je denken dat jaloezie een rol kan spelen. Groothuizen is het daar niet per se mee eens; zelf is zij niet jaloers: "Het is niet zo dat ik het nooit gehad heb, maar ik vind het zo'n verlammend gevoel en het lijdt tot niets, alleen tot pijn of zo."

Groothuizen: "Dus ik dacht daar kan ik niet veel mee, en ik wil ook niet iemand zijn die mensen klein houdt. Ik voel de jaloezie ook echt niet. Misschien heb ik het rationeel overboord gezet maar het is ook echt ver weg. Ik voel mezelf vaak bevoorrecht, dus ik vind ook niet dat ik jaloers hoef te zijn." Op de vraag of Angela Groothuizen met haar man oud wordt is ze duidelijk: "Daar ga ik wel vanuit, ik hoop van wel. We proberen het wel."

Quote

Ik vind het heel belangrijk dat je je leven leeft zoals je het wil leven

Angela Groothuizen

Loslaten en ontplooien

Wat je zeker moet kunnen als je wil leven met de vrijheid waar Groothuizen voor kiest is 'loslaten'. Groothuizen: "Ik vind het heel belangrijk dat je je leven leeft zoals je het wil leven. Als je dingen aan wil gaan moet je het aangaan. Je hebt één leven, zoek het uit."

Groothuizen: "Ik vind dat ieder mens voor zich, de verantwoording heeft om iets te maken van zijn of haar leven. Er zijn zoveel mensen die met een soort angst leven. Met 'kan ik dit wel?' en 'straks komen ze erachter dat ik het niet kan'. Af en toe moet je in de pijn duiken en eens even kijken naar wat je wel durft. Je moet je ontplooien."

Willemijns Wintergast met Angela Groothuizen (uur 3)

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie