Cultuur & Media
NOS

Imca Marina: 'Zangeres zonder Naam was heel eenzaam'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Imca Marina: 'Zangeres zonder Naam was heel eenzaam'

Ze ontworstelde zich aan de armoede, werd op late leeftijd ontdekt en groeide uit tot een begrip in Nederland. Komende maandag zou Zangeres zonder Naam (1919-1998) honderd jaar zijn geworden. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt vriendin en collega Imca Marina over de minder belichte kanten van de zangeres.

Mary Servaes-Bey, zoals de Zangeres zonder Naam in het echt heette, werd een geliefde vertolker van smartlappen dankzij hits als Ach vaderlief, toe drink niet meer en Mexico. "Ze was een fenomeen en had een enorme aanhang van het gewone volk. Het was met geen pen te beschrijven, ze waren wég van haar", herinnert Imca Marina zich.

Maar ondanks haar succes was de zangeres niet gelukkig. Vooral in haar laatste jaren was ze eenzaam, vertelt Marina. "Ze was omgeven door mensen die haar adoreerden, maar ook door een kern van mensen die haar benadeelden en van haar wilden profiteren."

De Zangeres zonder Naam heeft tijdens haar leven zo'n 17 miljoen platen en singles verkocht. Maar bij haar dood was van het geld dat ze hiermee heeft verdiend nog maar weinig over.

Op het einde verwaterde het contact tussen Marina en Zangeres zonder Naam. "De mensen die haar zouden moten vertroetelen hebben dat niet gedaan. Mensen om haar heen hebben haar afgeschermd voor anderen, ook voor mij."

Toch was de bekende volkszangeres ook genoeg geluksmomenten gekend. "Vooral wanneer ze zong. Daar lééfde ze voor."

Vandaag opent in Leiden een pop-upmuseum over de zangeres. NOS-verslaggever Onno Beukers nam er een kijkje.

Zangeres zonder Naam heeft haar eigen museum (voor eventjes)

Ster advertentie
Ster advertentie