Cultuur & Media
KRO-NCRV

Er komt een film over het leven van Alan Kurdi: 'Dit is hilarisch en verschrikkelijk tegelijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Er komt een film over het leven van Alan Kurdi: 'Dit is hilarisch en verschrikkelijk tegelijk'

De wereld reageerde geschokt op de foto van Alan Kurdi, het Syrische peutertje dat in 2015 in een poging naar Europa te vluchten aan de kust van Bordum in Turkije aanspoelde. Nu wordt er een film gemaakt over zijn leven, en filmmaker Beri Shalmashi heeft daar zware bedenkingen bij. Ze vertelt erover in Spraakmakers. "Het is hilarisch en verschrikkelijk tegelijk."

Familie fel tegen

De film is in Turkije opgenomen en de opnames zijn net afgerond. Volgens de makers is de film niet direct gebaseerd op Alan, maar dat betwijfelt Shalmashi. "Hij draagt hetzelfde rode t-shirt en het blauwe broekje. Het is gewoon het verhaal van Alan Kurdi."

De vader, die de tocht wél overleefde, wil ook niets met de productie te maken hebben. De familie van het jongetje zijn fel tegen de film en zijn ook niet geraadpleegd. Ze zoeken wettelijk naar manieren om hier iets tegen te doen, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Mediacircus

Shalmashi: "Ik heb me hier ontzettend kwaad over gemaakt omdat hier natuurlijk van alles aan schort. Het gaat over misrepresentatie op zo veel lagen. Dit moet je als regisseur niet willen, om ethisch zo om te gaan met het verhaal van iemand in zo veel tragedie." Volgens de filmmaker moet een onderwerp als deze heel precair worden behandeld.

Een van de redenen dat Shalmashi verbolgen is over de film is vanwege de mediacircus die losbarstte nadat de foto uitkwam. "Er zijn natuurlijk nogal verhalen de wereld in geslingerd. Iedereen ten gunste van zijn of haar eigen agenda." Volgens haar kon de mediaconsument aan de haal met de foto omdat het verhaal van de familie nooit met zorg verteld is en dreigt dat nu weer te gebeuren.

Erdogan

Er is echter ook een politieke overweging. Het feit dat deze film in Turkije gemaakt wordt en dat de naam van het jongetje in de film een ‘verturkste’ versie van Alan Kurdi is, is volgens Shalmashi ook niet te negeren. "Deze familie was vanwege hun achtergrond niet welkom in Turkije, en dat maakt dat dit land, en die omgeving, dat verhaal nog meer claimen dan dat ze hebben gedaan toen die foto uitkwam. Dat vind ik ontzettend gevaarlijk. En daarmee wordt het een politieke tool."

Journalist Leonard Ornstein is het deels eens met Shalmashi, maar vind het verder niks nieuws onder de zon is. "Dit is gewoon een politiek beladen film en dan worden allerlei dingen misbruikt en op een verkeerde manier in scene gezet. Dat gebeurt heel veel in de wereld. Dat doet Poetin, dat doet Erdogan nu kennelijk via een omweg ook. Ik denk: slechte B-film, ga ik niet naar toe."

Wat je aanpakt

Het gaat Shalmashi echter om het principe dat de makers zich aan een verhaal wagen waar ze duidelijk niet genoeg zorg aan besteden. "Alleen die foto al heeft zo veel veroorzaakt: goed en kwaad. Maken ze deze film in oprechtheid? Kun je het verhaal goed vertellen of is het verstandiger om het niet te doen of aan anderen over te laten? Iedere keer als er ergens een filmmaker denkt: ik kan dit aan. Weet dan wat je aanpakt."

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Beri Shalmashi

Ster advertentie
Ster advertentie