Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Rutger Hauer is de Johan Cruijff van de Nederlandse film'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutger Hauer is de Johan Cruijff van de Nederlandse film'

Een icoon, een fenomeen en het charisma spatte er vanaf. Dit is slechts een kleine greep uit beschrijvingen voor de overleden acteur Rutger Hauer. "Hij was toch wel de Johan Cruijff van de Nederlandse film", zegt journalist Leonard Ornstein in Spraakmakers.

Juiste snaar

Volgens Ornstein vertolkte Hauer de juiste rollen op het juiste moment. "Het iconische Soldaat van Oranje bracht de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog terug in de jaren zeventig. Eerder deed hij dat met de seksuele revolutie in Turks Fruit."

Ook met de Heineken Ontvoering raakte de acteur de juiste snaar op het juiste moment.

Tand des tijds

"Hauer had een vinger aan de pols over wat er speelde in Nederland", zegt ook filmmaker Beri Shalmashi. Het geheim van Hauers succes is óók dat de films de tand des tijds hebben doorstaan, denkt zij. "Als Hauer in een film speelde, dan werd het belangrijk voor de Nederlandse filmgeschiedenis."

Beiden roemen ze Hauer om zijn acteertalent en speeltechniek. Ornstein: "Hij was een echte ambachtsman". Dat acteren zijn passie was, blijkt volgens Shalmashi ook uit het feit dat hij grote, maar ook minder grote rollen aannam. "Hij speelde in veel b-films en cultfilms die geen groot succes hadden. Maar hij voelde zich ook thuis tussen de echte filmnerds."

Jong talent

De laatste tien jaar van zijn leven hielp Hauer jong acteertalent op de Rutger Hauer Academie in Rotterdam. Daar gaf hij zelf ook les en daarmee inspireerde hij volgens Shalmashi de nieuwe generatie aan het begin van hun carrière.

Shalmashi hoop dat Hauer trots terugkijkt op zijn carrière. "Hij heeft alles gedaan wat een acteur in zijn loopbaan zou kunnen doen. Wat had je nog meer kunnen wensen als acteur?"

Het Mediaforum met Leonard Ornstein en Beri Shalmashi



Ster advertentie
Ster advertentie