Cultuur & Media
NTR

Hans Ubbink: 'We vergeten bijna dat het mensen zijn op die foto’s, met verhalen'

foto: Nachtwacht 360foto: Nachtwacht 360
  1. Nieuwschevron right
  2. Hans Ubbink: 'We vergeten bijna dat het mensen zijn op die foto’s, met verhalen'

Ontwerper Hans Ubbink werkte acht maanden samen met fotograaf Julius Rooymans aan Nachtwacht 360 – The other side of art. Een hedendaagse, fotografische replica van het origineel van Rembrandt uit 1642. In Kunststof vertelt hij over het project.

Nachtwacht 360

Met behulp van dubbelgangers – échte mensen – is een reconstructie van de Nachtwacht gemaakt. "We zijn het project in oktober begonnen en hebben alles in acht maanden gedaan. De hele productie, research, het ontwerpen, de zoektocht naar dubbelgangers, alles. Ik had vooraf niet door dat het zo’n grote klus zou worden."

Het idee ontstond toen de twee mannen een nagemaakte Nachtwacht volgesmeerd met rode verf zagen. Verschrikkelijk, naar hun mening: "Toen zijn we na gaan denken over de mogelijkheden werk te herscheppen, maar dan met een dubbel perspectief: aan de voorkant het schuttersgilde zoals de meester ze ooit vastlegde, aan de achterkant het tegenperspectief, met de blik juist op de schilder zelf."

Social Media

De groei van social media speelde ook een grote rol. Ubbink: "We swipen de hele dag beelden voorbij, alles krijgt maar heel kort onze aandacht, heel oppervlakkig. We vergeten bijna dat het mensen zijn op die foto’s en dat zij verhalen hebben. Ik wil mensen weer in contact laten komen met elkaar en met de kunst. Mensen stil laten staan."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie