Cultuur & Media
NTR

'Tilburg leent zich goed voor zelfspot'

foto: Noortje van Venrooij en Bas Horstenfoto: Noortje van Venrooij en Bas Horsten
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Tilburg leent zich goed voor zelfspot'

Als mensen Tilburg lelijk noemen, geven grafisch vormgever Noortje van Venrooij en ruimtelijk vormgever Bas Horsten ze geen ongelijk. De stad moet het misschien niet hebben van haar uiterlijk, maar Tilburg is rijk aan bizarre verhalen en gezellige mensen, vertellen de vormgevers in Focus.

de Jaozeetie

Noortje en Bas maakten daarom de Jaozeetie, een rariteitenkabinet die relieken bewaart van Tilburgs sterkste verhalen. Het rariteitenkabinet keert terug op de plek waar het allemaal begon: de Tilburgse Kermis. Aan de hand van ruim 40 bijzondere, gekke, verrassende en spraakmakende verhalen en voorwerpen is de geschiedenis van de Tilburgse Kermis te beleven.

Quote

Met een beetje zelfspot kom je een heel eind

Bas Horsten

Qua uiterlijk is het niet de mooiste stad. "Maar dat hoeft ook niet", aldus Horsten. "Er gebeurt heel veel. Tilburgers zijn redelijk ondernemend, zo is net het gebouw De LocHal geopend. En de Tilburgers zelf maken Tilburg heel mooi; de mensen en het dorpse maken de stad. Iedereen kent elkaar."

In de vorige eeuw werd een groot deel van de oude stad gesloopt, waardoor veel van de oude binnenstad verloren is gegaan. Horsten: "Je moet er humor aan geven. Met een beetje zelfspot kom je een heel eind. Daar leent de stad zich ook goed voor".

Tilburgers onderling kunnen goed klagen over de stad, maar als buitenstaander heb je dit recht niet. Venrooij: "Wij zijn als Tilburgers niet trots op onze stad, totdat iemand zegt dat het niet mooi is, of lelijk. Dan gaan Tilburgers los en komen ze met allerlei verhalen. Dan verdedig je de stad met je hele hart".

Focus

Voor vragen waar je wakker van ligt en onderwerpen waar je wakker voor wilt blijven. Focus verdiept zich in wetenschappelijke ontwikkelingen en duidt de actualiteit door in de geschiedenis te duiken. Elke werkdag van 02:00 tot 04:00 op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie