appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het is ontzettend geniepig maar je moet meer op je qui-vive zijn als vrouw'

Dolle Mina
dinsdag 23 juli 2019 | NTR | Redactie Kwesties Twitter

Het BlïerOck Festival in Venlo staat geheel in het teken van het legendarische Woodstock-festival dat vijftig jaar geleden meer dan vierhonderdduizend hippies trok. Aanleiding voor Kwesties voor een gesprek over de hippiecultuur van die tijd.

BlierOck Woodstock festival

Sexy is leuk

Dunya Verwey

Het feminisme was een belangrijk onderdeel van de hippietijd. Dunya Verwey is medeoprichter van de Dolle Mina’s, een feministische groep die van 1970 tot 1978 streed tegen de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Zij bliezen met hun ludieke acties en sexy uitstraling nieuw leven in het feminisme. "Sexy is leuk", aldus Verwey.

Vrouwenrechten

De Dolle Mina’s streden voor maatschappijverandering die gelijke ontplooiingskansen voor iedereen en onafhankelijk van sekse mogelijk maakt, zoals het strijden voor de anticonceptiepil. Volgens Verwey gaf de anticonceptiepil veel vrijheid voor jonge mensen. 

Zij waren knappe jonge vrouwen en het viel hen op dat het alleen de mannen waren die tijdens de Maagdenhuisbezetting het woord voerden. "Met één uitzondering: we hadden radio De Vrije Maagd en dat was een vrouwenstem", vertelt Verwey. "Al waren zij in de praktijk meer decoratie in het Maagdenhuis."

"Het is ontzettend geniepig maar je moet meer op je qui-vive zijn als vrouw". Volgens Verwey is er nog erg veel te winnen, zoals gelijke lonen en meer vrouwen aan de top.

Kwesties

Een live debatprogramma over actuele, controversiële kwesties. Marianne van den Anker praat elke zondagavond vanaf 20:00 uur met betrokkenen, politici en deskundigen op locatie.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1