Cultuur & Media
NOS

Dit gebouw schopt Wenen van de Werelderfgoedlijst

foto: Nightnurse Imagesfoto: Nightnurse Images
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit gebouw schopt Wenen van de Werelderfgoedlijst

De historische binnenstad van Wenen is in gevaar. Tenminste, de Werelderfgoedstatus van het centrum is dat. Een nieuw gebouw wordt namelijk te hoog, vindt UNESCO.

Over het Heumarkt-project wordt al jaren gepraat in Oostenrijk. Het verrijst bij het Wiener Konzerthaus, waar nu een hotel staat. De hoogte van het geplande gebouw is na protesten al teruggebracht naar 65 meter, maar dat is volgens UNESCO nog steeds te hoog voor het historische stadscentrum.

Zangeres Susan Rigvava-Dumas woont in de binnenstad. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt ze waarom zij denkt dat dit gebouw er moet komen. "Als je zoveel prachtige gebouwen in stand wilt houden, heb je budget en investeerders nodig. En die willen ook iets terug. Daarom willen ze een hotelcomplex bouwen met appartementen die verkocht kunnen worden."

IJsbaan

Het Heumarkt-project heeft ook voordelen, weet Rigvava-Dumas. "De mensen op de ijsbaan kun je zien schaatsen, dat lijkt me heel leuk. En in de zomer is het gemakkelijker om concerten te geven op het plein."

Maar het hoogte-argument van UNESCO is ook begrijpelijk, vindt ze. "Vanaf het Schloss Belvedere kijk je nu op de oude binnenstad. En dan zou je ineens een veel te hoge toren zien die daar niet past. Dus ik kan heel goed begrijpen dat de binnenstad bedreigd werelderfgoed wordt. De hoogte is echt een probleem."

Het werelderfgoed van Wenen

Ster advertentie
Ster advertentie