Cultuur & Media

'We moeten allemaal feminist zijn'

foto: Foto: The Guardianfoto: Foto: The Guardian
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten allemaal feminist zijn'

[VPRO] "We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls: you can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful, otherwise you will threaten the man."

Aldus de Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie in haar TED-talk We Should All Be Feminists, uit 2013. Veel mensen hoorden die woorden voor het eerst op een album van Beyoncé. De Amerikaanse zangeres gebruikte citaten uit de speech van de schrijfster in haar nummer ***Flawless, waarin ze in 2013 zelf ‘uit de kast kwam’ als feminist.

Opeens had iedereen het over Chimamanda Ngozi Adichie. Wie was deze vrouw, die een popliedje onderbrak om een minuut lang te praten over seksisme? We waren net zo lekker aan het dansen. Sindsdien stond Adichie bij velen bekend als ‘die Beyoncé-schrijfster’, alsof ze nu een stempel van goedkeuring had gekregen van de grootste popster ter wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het lastige van alle vragen die zij daarover gesteld krijgt, is dat ze nu ineens wordt gedefinieerd aan de hand van wie Beyoncé is of waar Beyoncé staat in het feministische debat, terwijl ze zelf al een tijdje succesvol bezig was als schrijfster", zei columniste Hasna el Maroudi deze week in het NPO Radio 1-programma De Nieuws BV. Zij was daar te gast samen met cultureel ondernemer Stephanie Afrifa.

Adichie werd inderdaad herhaaldelijk om commentaar gevraagd over het gebruik van haar teksten in ***Flawless, maar koos ervoor het er niet over te hebben. Dat is nu veranderd. In een interview met de Volkskrant vertelde ze vorige week vrijdag dat de samenwerking haar in sommige opzichten tegenviel. Ze was blij dat zo veel mensen haar werk nu kenden, maar vond het vervelend dat daar een popster voor nodig was. "Ik koesterde een soort wrok", lachte ze. "Ik dacht: zijn boeken echt zo onbelangrijk voor jullie? Wat me ook dwars zat is dat ik overal las: nu kennen mensen haar eindelijk dankzij Beyoncé, ze zal haar wel erg dankbaar zijn. Dat vond ik teleurstellend."

Waarschijnlijk hebben we het naar haar mening nu ook al te lang over Beyoncé gehad, dus: meer over Adichie. Deze week verschijnt haar TED-talk getranscribeerd en vertaald in de vorm van het essay We Moeten Allemaal Feminist Zijn en is de schrijfster in Nederland voor een lezing die al compleet is uitverkocht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De lezing vond gisteren plaats op het Brainwash Festival in Amsterdam, dat dit jaar – vanwege de komst van de Nigeriaanse schrijfster – een dag eerder dan normaal van start gaat. Kennisinstituut Atria organiseert vandaag een besloten Meet Up waarbij een aantal feministische opiniemakers met Adichie in gesprek gaan. Je kunt dat tussen 13.00 tot 15.00 uur live op YouTube streamen.

Lezingen, popliedjes en TED-talks. Vergeten we niet iets? "Allereerst is zij natuurlijk een heel goede schrijfster", zei Stephanie Afrifa in De Nieuws BV. "De manier waarop zij haar boeken schrijft is zo herkenbaar voor deze generatie. Het basisthema in haar werk is identiteit. Zij vertelt natuurlijk over waar ze vandaan komt, maar ook dat ze ineens in een Westerse cultuur is terechtgekomen. Het mooie daaraan is eigenlijk dat zij geen kant kiest. Zij heeft over allebei de kanten een positief en negatief waardeoordeel."

Ook in haar feminisme kiest Adieche geen kant. Uit de titel van haar essay blijkt wel dat ze mannen én vrouwen wakker wil schudden. Ze definieert een feminist als "een persoon die gelooft in de sociale, politieke en economische gelijkheid van de seksen." Als je het daar niet mee eens bent, is het geen slecht idee om haar boeken te lezen, haar TED-talk te bekijken of een keer een lezing bij te wonen. En desnoods luister je naar Beyoncé.

Ster advertentie
Ster advertentie