Cultuur & Media
KRO-NCRV

De favorieten van Huub van der Lubbe

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De favorieten van Huub van der Lubbe

De Dijk-zanger Huub van der Lubbe schoof bij Frits Spits aan om te vertellen over zijn favorieten op het gebied van taal. "Zo moet je leven, dacht ik toen ik op mijn achttiende het gedicht Willem Kloos van Hendrik Marsman las."

Eigenlijk wilde zanger Huub van der Lubbe een boekfragment van Jan Hendrik Frederik Grönloh, beter bekend onder zijn pseudoniem Nescio, kiezen. Maar dat ging niet door. "Ik moet mijn bibliotheek eens een keer op orde brengen, want ik kan nooit iets vinden."

Melancholie

Daarom kiest Van der Lubbe voor het fragment Geschut uit de verhalenbundel Wat is precies de bedoeling? van schrijver en goede vriend Thomas Verbogt. "Hij is op een bepaalde manier, in zijn weemoedige klank, zijn lichte melancholie, zelfspot en in zijn humane kijk op dingen op z'n minst een neef of achterneef van Nescio."

Van der Lubbe: "Net als Thomas probeer ik de boel van de optimistische kant te bekijken. Het is vaak al ingewikkeld genoeg." Als favoriete lied kiest de 66-jarige zanger voor het nummer Annelie van zanger Daniël Lohues. "Het is een prachtvent en dit lied heeft dezelfde liefdevolle benadering als Nescio en Thomas Verbogt."

De Taalstatus van Huub van der Lubbe

Ster advertentie
Ster advertentie