appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'De methode-Trump is besmettelijk'

ANP
dinsdag 4 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"De methode-Trump is heel besmettelijk." Dat zegt Marc Chavannes in Spraakmakers. "Hij behandelt buitenlandse politiek alsof het de eerste de beste barbezoeker is. Het is om te janken en het is besmettelijk."

Het Mediaforum met Pieter Klok en Marc Chavannes

'Hij moet zich schamen'

"Het is al erg genoeg dat de Amerikaanse president geen historisch besef heeft en niet begrijpt waarom landen en staatshoofden zich tegenover elkaar zo lang als het kan fatsoenlijk gedragen." Chavannes denkt dat je in het belang van de wereldvrede politici wel vaker de hand moeten schudden van wereldleiders waarna 'je het liefst je handen zo snel mogelijk weer wast'.

De methode-Trump wordt niet alleen meer door de Amerikaanse president uitgevoerd. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan maakt zich schuldig aan dezelfde retoriek. "Hij moet zich schamen dat hij zijn buitenlandse gast, welke dan ook, voor een fascist uitscheld zonder dat hij hem heeft ontmoet." Volgens Chavannes is 'het erge' dat dit precies de taal is die Trump zelf gebruikt.

Dat is het grootste gevaar, dat het besmettelijk is

Pieter Klok

Adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok ziet ook de invloed van Trump in de politiek. "Voor Boris Johnson is Trump een inspiratiebron. Je kán gewoon een harde Brexit doen, je kán gewoon liegen en alles naar je hand zetten. Dat is het grootste gevaar, dat het besmettelijk is." Ook in Italië en Hongarije zijn er leiders die dit nauwkeurig imiteren vertelt Chavannes.

Wenselijk gedrag

Aan de andere kant van het politieke spectrum in het Verenigd Koninkrijk is de invloed van Trump ook te zien. Zo wezen vier politici, waaronder oppositieleider Corbyn, het staatsbanket publiekelijk af. "Dan ben je eigenlijk op dezelfde manier bezig", aldus Maxime Verhagen, oud-minister van Buitenlandse Zaken. "Je kunt ook zeggen dat je ziek bent of verhinderd.

Zo houd je persoonlijk standpunt voor jezelf, terwijl je het land niet in opspraak brengt. Dat was in ieder geval diplomatieker geweest." Verhagen ziet deze actie niet als wenselijk gedrag binnen buitenlandse politiek.

'Faliekant mislukt'

Nu hangt er een negatieve wolk over het staatsbezoek. Volgens Verhagen had je dan beter geen staatsbanket kunnen hebben. "Als het bedoeld was om met geallieerde bondgenoot betere betrekkingen te hebben, dan is het faliekant mislukt."

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1