appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

40 jaar na haar dood komt het eerste jazz album van Rita Hovink opnieuw uit

ANP
vrijdag 31 mei 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Ze was in de jaren '70 vooral bekend van smartlappen als Laat me alleen en Antonio, maar Rita Hovink heeft voor die tijd jazz albums opgenomen die minder succes hadden. Nu, veertig jaar na haar dood, wordt haar eerste jazz album Love me or Leave me opnieuw uitgebracht door Frank Jochemsen, medewerker van het jazz archief. "Haar stem vond ik fantastisch, er is niks fake aan en in elke frase die ze zingt zit een kloppend hart."

Eerste jazzplaat Rita Hovink na 50 jaar opnieuw uitgebracht

"Toen ik deze plaat hoorde, viel ik echt van mijn stoel." Edwin Rutten zong duetten met Rita Hovink. Op het moment dat hij met haar zong had hij niet door hoe goed ze eigenlijk was. "Ik geloof alles wat ze zingt, het wordt echt door haar beleefd. Maar ze heeft ook een enorm goede timing en feeling."

Tragisch dat ze als meisje van 25 het lied 'What a wonderful world' zingt en tien jaar later, veel te jong, komt te overlijden

Frank Jochemsen

Ook haar bekende, Nederlandstalige muziek vinden Rutten en Jochemsen van hoge kwaliteit. "Haar volkse muziek is ook fantastisch, 'Antonio' en 'Dolores' vind ik geniale nummers", zegt Jochemsen. Rutten: "Het is net of mensen hun persoonlijke goede smaak willen laten zien ten koste van iemand anders. Doe niet zo mal".

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
" start=""}

Tragisch leven

Jochemsen: "Hovink bleef ondanks veel tegenslagen in haar leven knokken haar vak uit te blijven oefenen". Ze kreeg een ernstig auto-ongeluk nadat haar eerste album uitkwam en kon daardoor lange tijd niet optreden. Een jaar na haar eerste grote hit werd er bij haar borstkanker geconstateerd en niet veel later stierf ze op 35-jarige leeftijd. "Tragisch dat ze als meisje van 25 het lied What a wonderful world zingt en tien jaar later, veel te jong, komt te overlijden", zegt Jochemsen. 

Hoe kan het dat het album Love me or Leave me toen het werd uitgebracht slechts 200 keer verkocht werd? Rutten verklaart dit deels door de kleine omvang van de jazzmarkt, maar haar zwakte was volgens hem ook dat ze op meerdere gebieden in de muziek werkzaam was. "Ook was je al gauw verdacht als je je op meerdere terreinen binnen de muziek bewoog. Het is sneu voor haar dat die jazz niet meer aandacht gekregen heeft.

Gerard Joling

In 2008 heeft Gerard Joling weer enige bekendheid aan Hovink gegeven door een duet van Laat me alleen te maken. Jochemsen is blij met de aandacht, maar kritisch over de uitvoering. "De grondgedachte vind ik gek: je zingt 'laat me alleen' in een duet." Hij denkt dat het de bedoeling van Joling was een ode te brengen aan Hovink, maar hij vindt de aanpak te ''kitscherig''.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1