Cultuur & Media
KRO-NCRV

De helden van Frits en Barbara Barend

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De helden van Frits en Barbara Barend

Het sporttijdschrift Helden bestaat deze week tien jaar. Velen sporters hebben hun ziel en zaligheid blootgegeven aan sportjournalisten Frits en Barbara Barend. In Spraakmakers vertellen zij over de helden die hen zijn bijgebleven.

Lieke Martens

Tien jaar geleden was het ondenkbaar: een vrouwelijke voetballer op de cover, maar op het tienjarige jubileumnummer van Helden straalt een 'oranje' Lieke Martens. "Ik zei toen we begonnen met Helden tegen pap: 'vrouwenvoetbal gaan we altijd doen in Helden'." De zesjarige Barbara Barend droomde er al van om profvoetballer te worden, maar dat kon toen niet als meisje. "Nu staat er een leeuwin op de cover, niet omdat ik dat wil, maar omdat Martens een wereldster is. Dat had ik niet durven dromen."

Quote

Sport is een metafoor voor het leven

Frits Barend

Vader Frits en dochter Barbara Barend hebben een lange staat van dienst in de (sport-)journalistiek. Oprechte interesse in de mens achter de sporter en vertrouwen heeft er volgens beide voor gezocht dat sporters de meest intieme momenten met hen willen delen. Frits: "Sport is een metafoor voor het leven. We zien de momenten van vreugde, maar ook wat het kost. De offers en het leed".

Edwin van der Sar

De vrouw van topkeeper Edwin van der Sar, Annemarie heeft een ernstige beroerte gehad. Ze overleefd het en op het moment dat ze al aardig gerevalideerd is, werden Barbara en Frits bij hen thuis in Engeland uitgenodigd om hen voor het eerst over deze tijd te interviewen.

Er gebeurde iets bijzonders in het interview, aldus Barbara. "Edwin vertelde daar dingen die Annemarie niet wist. Zoals het moment dat hij uit het ziekenhuis komt net na haar beroerte. Annemarie kon niet praten en zich niet meer bewegen. Toen is hij naar huis gegaan om zijn kinderen te vertellen dat hun moeder heel ziek is en misschien nooit meer beter wordt."

Quote

We moesten alle vier huilen op dat moment

Barbara Barend

Barbara kan zich het interview nog goed herinneren. "We moesten alle vier huilen op dat moment." Annemarie vroeg zich af of hij dit echt gezegd had, waarop Edwin huilend antwoordt: "Ja maar schat, het was toch zo? Ik kon toch niet tegen de kinderen liegen? Ik wist niet of jij ooit nog met mij zou kunnen praten". Barbara vond het heel bijzonder om bij het gesprek te zijn die tussen de echtgenoten ontstaat en dat ze het ook mochten opschrijven voor Helden.

Quote

Hij pakt mijn hand en bidt oprecht voor mij

Frits Barend

Memphis Depay

Over Depay werd gezegd dat het geen makkelijke jongen is om te interviewen, vertelt Frits. Hij zei aanvankelijk weinig tijd voor hem te hebben, maar uiteindelijk spreekt hij de voetballer vier uur. "Na afloop loopt hij mee terug naar de auto en opeens stapt hij uit en vraag hij of hij mag bidden voor mij. Ik zeg tegen hem dat ik joods ben. Je moet je indenken, we staan midden in een islamitische wijk, voor een christelijke kerk. Dit was een heel bijzonder moment. Hij pakt mijn hand en bidt oprecht voor mij. Dat zal ik niet meer vergeten."

Michael Boogerd

Een prachtvoorbeeld van een interview stond al in het eerste nummer van Helden over wielrenners. Het interview ging over het leed van de toprenner. "Hij vertelde dat hij zo geleden had in zijn carrière en nooit had genoten omdat hij zo gespannen was." Het huwelijk van Boogert stond door al die jaren topsport op klappen. "Dat huwelijk ging uiteindelijk ook kapot", zegt Frits.

Quote

Het interview ging over het leed van de toprenner

Frits Barend

Toch nodigden het stel Helden Magazine uit om Boogert en zijn toenmalige vrouw Nerena te interviewen. "We werden daar deelgenoot van terwijl we getuigen waren van een huwelijk dat kapot ging." Spijt van dit interview had niemand. Ook Michael en Nerena zijn naar eigen zeggen nog steeds blij met het verhaal.

Nathalie van Gogh

Barbara is trots dat veel sporters Helden uitkiezen om hun, vaak persoonlijke en moeilijke verhaal, te vertellen. Zoals wielrenster Nathalie van Gogh die werd geboren als man en nu door het leven gaat als vrouw. In Helden vertelt ze voor het eest over de vreselijke dingen die ze heeft meegemaakt. Hoe ellendig ze zich heeft gevoeld en dat ze dacht aan zelfmoord.

Barbara: "Dit zijn ook de verhalen die we willen vertellen. Verhalen die het verschil maken en anderen kunnen helpen. Daarom wilde Van Gogh ook haar verhaal doen. Zodat ze andere transgenders kan helpen".

Ster advertentie
Ster advertentie