Cultuur & Media
KRO-NCRV

'Zorg voor herkenning om jongeren aan het lezen te krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zorg voor herkenning om jongeren aan het lezen te krijgen'

Schrijver Alex Boogers maakt zich sterk om jongeren aan het lezen te krijgen en reist daarvoor af naar scholen door het land. Frappant noemt hij het, want op die leeftijd las hij zelf nooit een boek. "Bovendien kom ik ook nog eens uit een laaggeletterd milieu", zegt hij in De Taalstaat.

Alex Boogers over wil lezen onder jongeren bevorderen

De schrijver van romans als Alleen met de goden en Wanneer de mieren schreeuwen omschrijft het als "duizend keer doodgaan". Het moment dat hij weer voor een klas jongeren staat die hij moet zien te enthousiasmeren voor literatuur. "Je kunt met een cynisch geluid de kranten vullen en columns maken, maar je kunt als schrijver ook voor een niet zozeer welwillend publiek je verhaal vertellen", zegt Boogers. "Dat is een nederige les voor een schrijver."

Quote

Als je jezelf in een boek herkent, ga je uiteindelijk hinkstapspringend door de literatuur

Alex Boogers

Volgens de 48-jarige schrijver begint het altijd bij een bevlogen leraar of lerares. "Als die het verhaal brengt op een manier dat het jongeren pakt, kun je elk verhaal vertellen", aldus Boogers. "Iedereen kent zo'n docent en weet meteen de naam nog te noemen."

Werelden

Boogers denkt dat het niet handig is om jongeren te vertellen dat ze zich moeten verdiepen in andere werelden. "Eerst moet je zorgen voor herkenning en na herkenning komt verkenning. Als je jezelf in een boek herkent, ga je uiteindelijk hinkstapspringend door de literatuur en kom je uit bij andere werelden die je ook interessant vindt."

Ster advertentie
Ster advertentie