appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-airplay plyr-captions-off plyr-captions-on plyr-download plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-logo-vimeo plyr-logo-youtube plyr-muted plyr-pause plyr-pip plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-settings plyr-volume
STER Advertentie

'Ik vond de bouillon die gerookt was met mensenhaar waanzinnig lekker'

Het eten van mensen
vrijdag 3 mei 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Voor het bereiden van een 6-gangendiner gebruikt kunstenares Gwen van der Zwan letterlijk bloed, zweet en tranen van mensen. In De Nieuws BV vertelt ze over dit project met volksfilosoof Bas Haring. 

 

'Ik vond de bouillon die gerookt was met mensenhaar waanzinnig lekker'

Het project van Gwen van der Zwan heet erg toepasselijk Het Eten van Mensen. Samen met kok Bryce Steba en kunstenares Krisztina Czika heeft de journaliste het plan verder ontwikkelt. Het idee ontstond omdat Gwen zich afvroeg waarom het normaal is om lichamen van andere levende wezens, dieren, te eten, maar het opeens gek is als je een beetje van jezelf of andere mensen eet. Veel mensen trekken de conclusie dat het experiment is om te choqueren. Maar volgens Gwen is dat juist helemaal niet de bedoeling.

Asperges met je eigen bloed

De gerechten die op het menu staan bevatten tranen, zweet, haar, bloed en huid. Zo is één van deze gerechten asperges met mensenbloed. Jonmar was één van de deelnemers aan het diner en vond het erg spannend. ''Ik stond echt te twijfelen, maar ik was toch wel erg nieuwsgierig. Qua smaak vond ik de bouillon die gerookt was met mensenhaar waanzinnig lekker.'' De maaltijd met het bloed over de asperges werd hem echter iets te veel.

Waarom eten wij het ene organisme wel en het andere niet

Bas Haring

 

Volksfilosoof Bas Haring moet er niet aan denken, ''ik kan wel menselijke producten eten, ik eet ook snot en ik bijt op mijn nagels''. Ondanks de afkeer, vindt Bas het wel zinvol om te kijken of je dit kunt oprekken. ''Waarom eten wij het ene organisme wel, het andere niet en dan onszelf dus niet. Iemand die overleden is en graag opgegeten wil worden mogen we ook niet opeten en dat is best wel curieus.''

Bonbons van je hond

Gwen is ondertussen al op zoek naar nieuwe experimenten. ''We zijn bezig geweest om bonbons te maken van mijn hond. We dachten, we nemen een beetje bloed van Mowgli, de hond, af en dan verwerken we dat in bonbons. Heel veel mensen reageren daar nóg heftiger op, mensen vinden het walgelijk als je een stukje hond eet. Terwijl de hond helemaal niet lijdt.'' 

Volgens Bas zijn er allerlei redenen waarom mensen dat verschrikkelijk vinden. ''Het is een gezelschapsdier, een hond voelt bijna als een broer of een zus. En we willen ook geen broers of zussen opeten. Maar op het moment dat je opgroeit in een samenleving waarin honden rotbeesten zijn en dat je ze net zo goed kunt opeten, dan is het opeens heel legitiem.'' 

Gwen van der Zwan en Bas Haring over 'het eten van mensen'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1