appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Topmodel Summer de Snoo (10) krijgt realityserie: 'Er gaan bij mij rode lampjes branden'

ANP
vrijdag 26 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Summer de Snoo is pas tien jaar oud, maar haar carrière gaat in sneltreinvaart. Meerdere merken en modellenbureau's willen met haar werken en nu heeft het topmodelletje ook een contract getekend voor een realityserie. En niet zo maar een. Ze gaat werken met Banijay Group, de tv-gigant die verantwoordelijk voor de realityserie over de Kardashians. Leuk voor Summer, maar is het een goed idee? 

Het Mediaforum met Nikki Sterkenburg en Charles Groenhuijsen

Veel inleveren

Journalist Nikki Sterkenburg begrijpt waarom de ouders van De Snoo hiervoor kiezen, maar vindt een realityprogramma echt een stap te ver gaan. "Ik ben nog geen enkel kind tegengekomen die zei: ik vond het zo leuk om op te groeien in een realitysoap, dat zou ik ieder kind gunnen." Ze vreest dat Summer in een omgeving terechtkomt waar ze nog niet klaar voor is. 

Ook vertrekkend directeur van het Van Gogh Museum Axel Rüger maakt zich zorgen over de ontwikkeling van het kind. "Wat ik me altijd vraag is dat een tienjarig kind niet kan overzien wat het gaat missen qua kindsheid en in zekere anonimiteit opgroeien. Ik heb veel waardering voor celebrities die hun kinderen beschermen en het echt aan hen overlaten als ze zelf volwassen zijn." Hij vindt dat hetzelfde geldt voor kindersportsterren, die veel 'kind zijn' moeten inleveren om op hoog niveau te kunnen presteren. 

Het geld

Eerder dit jaar waren Summer de Snoo en haar moeder te gast bij Jinek. Daar verzekerde Summer sceptici ervan dat ze het werk echt leuk vindt om te doen, en dat ze weet dat er rekening gehouden zal worden met haar leeftijd: "Ze weten dat ik nog zo jong bent, dus ze gaan me niet 70 uur werk in een week aansmeren." Ook vertelde de moeder van De Snoo dat al het geld dat verdiend wordt op een rekening terecht komt dat later alleen voor het kind beschikbaar zal zijn. Maar Axel Rüger is sceptisch: "Dat zei de vader van Steffi Graf ook".

Journalist Charles Groenhuijsen vreest dat er, omdat er veel geld verdiend kan worden aan de carrière van De Snoo, de belangen van het kind een kleinere rol zullen krijgen. "Ik denk dat dat een reden is dat ze naar New York verhuizen, om niet aan de Nederlandse regels te moeten voldoen. Ik heb als vader het idee: better safe than sorry.  Laat ze vooral fotomodel zijn, maar op het moment dat volwassenen en bedrijven echt geld gaan verdienen aan zulke jonge kinderen gaan er bij mij rode lampen branden." 

Het Mediaforum met Nikki Sterkenburg en Charles Groenhuijsen

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1