appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wat het geheim is van een goede radiotekst

ANP
zaterdag 13 april 2019 | KRO-NCRV | Redactie De Taalstaat

Jawel, zijn achternaam is meteen een mooi voorbeeld van een aptoniem. Taalcoach Peter Taal gaat met pensioen en neemt daarmee na bijna dertig jaar afscheid van de NOS. Maar hoe zet je een goede radiotekst eigenlijk in elkaar?  

Peter Taal neemt afscheid bij de NOS

Ondanks dat hij zichzelf "niet zo'n prater" noemt, kost het Peter Taal geen enkele moeite om uit te weiden over zijn vakgebied. "Als het over taal gaat, raak ik niet uitgepraat."

Zo moet jargon zoveel mogelijk vermeden worden in een radiotekst, vertelt Taal in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. En vooral op de radio is spreektaal belangrijk. "Gebruik woorden en zinsconstructies die mensen ook gewoon op straat gebruiken."

Een goede nieuwstekst is net zo verhalend als een goed boek

Peter Taal

Ook moet een nieuwslezer niet zomaar een rij droge feiten opdissen. Als de nieuwstekst goed is, is het volgens Taal net zo verhalend als een goed boek. "Er zit iemand in een cel met een microfoon en die weet iets wat de rest van de wereld niet weet en wil dat overbrengen", zegt Taal. "Het is een kunst om dat goed te doen zodat het levendig blijft en je mensen meetrekt in een verhaal."

Institutioneel

Volgens Taal is het bij de NOS ook gebruikelijk om "verhalen te vermenselijken" en niet meteen met allerlei instituten op de proppen te komen. "Begin niet met het instituut, maar zet de mens voorop. Gooi het verhaal zo om dat mensen denken: hé, dat raakt mij."

Peter Taal neemt afscheid bij de NOS

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1