Cultuur & Media
NOS

Apple komt met videodienst vol sterren, maar lijkt geen gevaar voor Netflix

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Apple komt met videodienst vol sterren, maar lijkt geen gevaar voor Netflix

Apple liet vandaag een andere kant van zichzelf zien. Op een podium, dat op een gegeven moment was overgenomen door grote namen uit Hollywood, presenteerde het bedrijf een reeks nieuwe diensten gericht op video, games, creditcards en nieuws. Daarmee wil het teruglopende iPhone-verkopen gaan compenseren.

Het onderdeel waar vooraf met name naar was uitgekeken, was Apples eigen videodienst. Waarmee Apple zich op terrein begeeft met gevestigde spelers die veel ervaring hebben. Het bedrijf wil dit jaar naar verluidt 2 miljard dollar uitgeven aan de productie van eigen series. Zo zijn Reese Witherspoon, Jennifer Aniston en Steve Carell aangetrokken voor The Morning Show, die gaat over het leven op de set van een ochtendshow.

Maar het is lang niet de enige productie die langskwam op het podium. Een reeks sterren was aanwezig, onder wie bovengenoemde acteurs, maar ook de wereldberoemde regisseur Steven Spielberg. Saillant, want hij wil ondertussen streamingdienst Netflix weghouden bij de Oscars. Al met al was de hele setting een unieke situatie voor Apple, dat normaal focust op het aankondigen van nieuwe producten of updates voor software voor die nieuwe producten. Zónder sterren, dus.

Honderd landen

De nieuwe videodienst heeft de naam Apple TV+ gekregen en komt dit najaar naar meer dan honderd landen. Dat maakt de kans groot dat Nederland hier ook bijzit. De prijs is nog niet bekendgemaakt, waarmee een belangrijk element van de streamingstrijd voor nu boven de markt blijft hangen: wat gaat het consumenten kosten?

Techredacteur Nando Kasteleijn vertelt er meer over in het NOS Radio 1 Journaal.

Ster advertentie
Ster advertentie