Cultuur & Media
BNNVARA

Fans over Billie Eilish: 'Ze schrijft haar nummers vanuit het monster onder haar bed'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fans over Billie Eilish: 'Ze schrijft haar nummers vanuit het monster onder haar bed'

Ze is 17, lacht bijna nooit op foto's, en ze zingt. Haar muziek wordt honderd miljoenen keren beluisterd via Spotify, haar concert in Utrecht was uitverkocht, kortom: Billie Eilish is razend populair. Deze week komt de Amerikaanse zangeres met haar debuutalbum. Maar wat haar veelal jonge fans zo goed aan haar vinden, gaat verder dan alleen de muziek. Dat vertellen fans Suze Halberkamp (15), Fleur Wuring (17) en 3FM-dj Vera Siemons vandaag in De Nieuws BV op NPO Radio 1.

Billie Eilish brak door toen ze 15 jaar oud was. Vera: "Het ging zoals dat wel vaker gaat, een jonge singer-songwriter die online wat muziek uploadt en een label dat daar wel interesse in had." Geen wonder, want "haar stem is heel lieflijk, zacht en breekbaar. De muziek heeft soms een dikke beat en soms letterlijk geluiden die ze bij de tandarts heeft opgenomen, zo'n boor bijvoorbeeld: dddzzzzjj! Er zit echt wat horror in."

Volgens Vera is de muziek van Eilish niet in een hokje te plaatsen, want het is van alles wat: "Ieder nummer is compleet anders, het is een beetje poppy, met soms wat emo, soms hiphop, het vliegt alle kanten op."

Duistere songteksten

De songteksten gaan erg ver. Neem het nummer 'Bury a Friend', waarin Eilish pittige teksten zingt als 'I wanna end me'. Maar Vera weet dat ze dat niet letterlijk bedoelt: "Nee, als je dat haar vraagt, zegt ze,'absoluut niet, dat wil ik niet doen, het zijn losse gedachtes.' Ze vertelt dat ze wel mentale issues heeft."

Vera: "Dat lijkt me ook niet meer dan logisch als je zó snel zó veel succes hebt. Ze schrijft haar nummers vanuit het monster onder haar bed, de nare gedachtes die je soms kan hebben."

Meer dan de muziek

De fans van Billie Eilish zijn veelal jongeren. Zo ook Fleur (17). "Ze is echt een tienermeisje. Ze zegt dingen die echte tieners zich ook afvragen en waar niemand antwoord op heeft. Het is heel echt, het gaat niet altijd over één ding, elke zin is heel anders. Misschien is het ook omdat je een puber bent en van gevoelens houdt, net als zij."

Suze (15): "Je kunt je heel goed in haar vinden, ze maakt dezelfde dingen mee. In veel popmuziek zit niet echt aandacht in de tekst, bij haar wel. Iedere tiener heeft fases waarin je je goed voelt of heel slecht. Het is fijn om iemand te hebben die datzelfde uit."

Volgens Vera is het ook belangrijk gegeven dat Eilish niet via een talentenjacht naar voren is gekomen of via een platenlabel dat je ook een hitfabriek zou kunnen noemen: "Ze brengt alles zelf, en daardoor geloof ik het honderd procent. Haar wordt niets opgelegd."

Vera: "En waarom dan die depressiviteit? Ik denk dat het heel goed is dat iemand eens niet aan alle door de maatschappij opgelegde verwachtingen voldoet." Fleur beaamt dat: "Ze leert dat je geen rolmodel hoeft te zijn met de perfecte maten. Ze schendt de regels en dat is goed."

Lowlands

Suze is al meerdere keren naar een concert van Eilish geweest. In 2017 voor het eerst en vorige maand in Utrecht was ze er ook bij. Er is volgens haar een hoop veranderd in twee jaar: "Als je de oudste en nieuwste liedjes met elkaar vergelijkt, merk je dat het nu wat minder met haar gaat. Je ziet ook in interviews dat ze soms wat minder bij is."

Ook Vera merkt ontwikkeling: "Ik dacht in het begin ook niet, dit is revolutionair, maar met haar nieuwere muziek, dat is op het niveau van productie zo'n ander niveau. Elke keer als je een nummer weer hoort, hoor je weer wat nieuws." Suze: "Ik vind het wel jammer dat ze nu zo groot is, het is nu veel minder intiem. Het eerste concert waar ik bij was waren er minder dan duizend mensen en kon ze nog met iedereen op de foto en nu… was het chaos!"

Het magazine Vanity Fair interviewde Eilish twee keer, met een jaar ertussen, en ook daaruit komen de verschillen die Suze beschrijft naar voren:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Komende zomer staat Billie Eilish op het festival Lowlands in Biddinghuizen. Dat is volgens Vera het volgende ijk moment: "Dan krijg je een tent met een enorm publiek, met allemaal bier, de helft van het publiek die haar niét zo goed kent… Als ik dan wederom weggeblazen word, kan ik weer hier hardop roepen 'Billie Eilish forever!' Ik denk dat het haar gaat lukken."

Luister hier naar de muziek van Billie Eilish op Spotify:

Fans over de 17-jarige zangeres Billie Eilish: "Ze schrijft haar nummers vanuit het monster onder ha

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie