Cultuur & Media
NTR

Waarom toch die onverzadigbare hang naar zelfontplooiing?

foto: Menna Laura Meijerfoto: Menna Laura Meijer
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom toch die onverzadigbare hang naar zelfontplooiing?

Nu verandert er langzaam iets is de nieuwe documentaire van Menna Laura Meijer, door het IDFA 2018 verkozen tot beste Nederlandse documentaire. Het is een uitgesproken en visuele verbeelding van de hedendaagse coaching- en trainingscultuur. Kunststof sprak met de regisseur.

De coachingsindustrie

De film is heel observerend en roept de vraag op, waar komt deze zoektocht naar zelfverbetering vandaan? Meijer vertelt: "Iedereen wil weten hoe je goed kan leven. In essentie zijn we allemaal op zoek naar wat dat is. We willen allemaal weten hoe we ons kunnen bevrijden van dat wat ons dwars zit uit het verleden. Hoe we ons vrij kunnen voelen en kunnen vertrouwen op onszelf."

Quote

Ik vind dat we buitengewoon kritisch moeten zijn naar een industrie die leeft van onzekerheid

Menna Laura Meijer

"Zodra ik op de set sta met mensen, ben ik oprecht zeer geïnteresseerd in wat daar gebeurt. Ik vind niet veel belachelijk. Dat neemt niet weg dat, als je het hebt over de hele linie, ik vind dat we buitengewoon kritisch moeten zijn naar een industrie die leeft van onzekerheid. In het grote geheel zou ik zeggen: laten we daar nog even heel goed naar kijken."

Toename van burn-outs

Meijer doceert jonge mensen en zag veel jongeren met een burn-out. Meijer: "Dat was ook een aanleiding voor het maken van de film. Het allereerste moment dat ik dacht, ik spreek straks in een aantal weken vier jonge mensen, die allemaal een soort van burn-out hebben. De een zit aan de prozac en de ander gaat naar mindfulness. Toen dacht ik: wie zijn nou die mensen die hun adviseren in dit traject?

Quote

Het terugtrekken van de overheid loopt parallel aan een soort groei in de coaches en trainingen

Menna Laura Meijer

"Daar wil ik een film over maken. Dat er zo’n apparaat is ontstaan dat in feite leeft van dat gevoel. Ik denk dat het heel ingewikkeld is. Op het moment dat een overheid zich terugtrekt, zie je dat een aantal zekerheden wegvallen. Dat wordt ingevuld met het idee dat het jóuw verantwoordelijkheid en jouw kans is om hier iets goeds van te maken. Het terugtrekken van de overheid loopt parallel aan een soort groei in de coaches en trainingen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie