Cultuur & Media
BNNVARA

Barbara Barend over homofobie op de voetbaltribune: 'Het lijkt wel alsof niemand zich eraan stoort'

foto: De Nieuws BVfoto: De Nieuws BV
  1. Nieuwschevron right
  2. Barbara Barend over homofobie op de voetbaltribune: 'Het lijkt wel alsof niemand zich eraan stoort'

In Amsterdam zijn gisteren de Roze Filmdagen begonnen, waar meer dan honderd films met een LHBTI-thema te zien zijn. Reden genoeg voor De Nieuws BV om een speciale voetbal aflevering te maken van hun serie 'Uit de Boekenkast'. Barbara Barend en Bowi Jong delen een film of serie die diepe indruk op ze heeft gemaakt.

Barbara Barend is een bekende sportjournalist en uitgever van het magazine Helden. Bowi Jong is bekend van de hashtag #sorryjohan, die hij in het leven riep om je uit te spreken tegen de homofobe uitspraken van Johan Derksen en de mannen van VI. Tevens won hij daar een Winq Diversity Award mee, een prijs voor het promoten van diversiteit binnen de LHBTI-gemeenschap.

Zelfacceptatie

'Uit De Kast' van Arie Boomsma was van de eerste keren dat Bowi zichzelf herkende in een programma. Een programma waarin Arie Boomsma op bezoek ging bij jongeren die uit kast wilden komen. ''Ik zat op de bank met mijn ouders en dan keken we daar naar. Dat vond ik best wel lastig. Om mij heen werd ik bespot en zeiden klasgenoten 'Bowi jij bent geen echte jongen, je bent een beetje vrouwelijk'. Ik had dat zelf nog helemaal niet door, ik dacht echt dat ik nog verliefd was op meisjes'', vertelt Bowi.

Toen er een moment in de serie was waarop ouders niet zo goed reageerden zeiden de ouders van Bowi tegen hem, weet als dit bij jou gebeurd dat je altijd welkom en veilig bent. Maar op dat moment had Bowi zichzelf nog niet geaccepteerd. ''Ik was ook nog wel eens verliefd op een meisje en ik wist het zelf echt nog niet.''

Toen Bowi zeventien was kwam hij uit de kast voor zijn ouders. ''De reactie van mijn ouders was vooral trots, ze vonden het vooral vervelend dat ik er zolang mee heb gezeten.''

Voetbaltribunes zijn niet homo-vriendelijk

Bowi's liefde voor AZ is groot, maar voetbaltribunes zijn niet altijd erg homo-vriendelijk. Dat was erg moeilijk vertelt Bowi. ''Er werd altijd wel iets over homo's gezegd en je moest maar snel meedrinken met het bier om zo mannelijk mogelijk over te komen. Dat werd met de jaren lastiger.''

Wekelijks zijn er nog spreekkoren vanaf de tribune te horen met onvriendelijk taalgebruik richting de LHBTI-gemeenschap. Barbara: ''Het lijkt wel alsof niemand zich eraan stoort, ik heb nog nooit een wedstrijd stilgelegd zien worden. Volgens mij is het een algemeen woord.''

Naar aanleiding van de hashtag #sorryjohan kreeg Bowi niet altijd hele positieve reacties. Niet alleen van VI-kijkers, ook homoseksuelen reageerden ontevreden. Zij herkenden zich niet in het beeld dat Bowi schetste over uit de kast komen.

Het aantal homoseksuelen in de voetbalwereld is klein. Maar Barbara denkt wel dat het mogelijk is om als voetballer uit de kast te komen. ''Je moet wel sterk in je schoenen staan, je krijgt veel negatieve reacties over je heen. Het is belangrijk dat je trainer, je club en je medespelers je daarin ondersteunen.''

Abby Wambach is een groot voorbeeld

De moeder van Barbara was de enige hetero in het voetbalteam. ''Er kwamen veel homoseksuelen bij ons over de vloer, dus ik kende het fenomeen. Ik wist ook dat het iets goeds was.'' Barbara werd pas om haar eenentwintigste verliefd op een meisje, voorheen was ze zich er nooit bewust van.

Amerikaanse tennisser Martina Navratilova, die in 1981 als een van de eerste sporters uit de kast kwam was een groot voorbeeld voor Barbara maar des tijds met name omdat ze een sterkte vrouw was. Pas later drong het besef door dat ze zich misschien ook herkende in de seksualiteit van Navratilova.

Momenteel is voetbalster Abby Wambach een groot voorbeeld voor Barbara. ''Zij is altijd een voorvechter voor vrouwen en openlijk lesbisch.'' In de uitzending had Barbara nog graag een fragment uit de podcast "Laughter Permitted with Julie Fouly" willen laten horen, waar Abby Wambach te gast was.

Ze bespreekt in dat interview hoe zij vaak meemaakt dat wildvreemde mensen nogal impertinente vragen stellen over de structuur van hun 'modern family'. Een situatie die Barbara en haar vrouw zelf ook regelmatig overkomt. "Het verbaasd mij hoe volslagen vreemden ineens hele impertinente vragen gaan stellen. Over hoe onze kinderen verwekt zijn bijvoorbeeld. Dan denk ik: waarom zou ik dat met jou delen?".

Uit de Boekenkast: Barbara Barend en Bowi Jong

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie