Cultuur & Media
VPRO

Peter Buwalda: 'Ik kijk niet met plezier op de afgelopen jaren terug'

foto: De Bezige Bijfoto: De Bezige Bij
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Buwalda: 'Ik kijk niet met plezier op de afgelopen jaren terug'

Maandagnacht was schrijver Peter Buwalda te gast bij Nooit Meer Slapen om een uur lang over zijn nieuwe boek 'Otmars Zonen' te praten. Hij sprak met Pieter van der Wielen onder andere over het loodzware schrijfproces.

Peter Buwalda onderzoekt de voetangels van ambitie en familiebanden

"Het was de afgelopen twee jaar weer net als een kluizenaar. Ik kan er nog niet met plezier op terug kijken. Ik heb thuis een kleedje, en soms ging ik daar op liggen en dan sliep ik meteen. Na tien minuten sprong ik op en had ik net weer genoeg moed verzameld om door te gaan."

Leuk is de vijand

Buwalda maakte naar eigen zeggen geen tijd vrij om leuke dingen te doen tijdens het schrijven van zijn laatste werk: "Leuk is de vijand." Als iemand wilde afspreken om iets gezelligs te doen, baalde hij daarvan. "De afgelopen jaren heb ik niets anders gedaan dan schrijven. Niets. En ik kijk er niet met plezier op terug, maar ik vind die ruil wel mooi. Het gaat even niet om mij. Het gaat om dat boek."

Geen trauma

In veel interviews met Buwalda werd al gesteld dat hij zijn eigen ogenschijnlijke trauma - een afwezige vader - als brandstof zou gebruiken voor zijn werk. Volgens Buwalda is dat niet zo. Hij vindt het ook opmerkelijk dat iedereen daar direct vanuit lijkt te gaan in de literatuur. "Als ik naar de bioscoop ga en ik kijk naar Girl over een transgender, dan vraag ik me geen seconde af of de regisseur dat zelf heeft meegemaakt. Dat is echt iets voor literatuur."

Ster advertentie
Ster advertentie