Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe Jena Friedman in haar satirische talkshow de mannenwereld opschudt

foto: Wiki Commonsfoto: Wiki Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Jena Friedman in haar satirische talkshow de mannenwereld opschudt

The Guardian kopte: "Dit is de waanzinnige talkshow-host op wie vrouwen hebben gewacht. Provocerend, heel erg grappig en onverwacht opwindend. Met haar online talkshow neemt ze vooral de witte man op de hak die het niet gewend is zijn normen en waarden te moeten uitleggen." In De Nieuws BV een gesprek met Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen van Damn Honey over Soft Focus with Jena Friedman.

Nydia: "Friedman stelt problematiek aan de kaak die normaal een beetje als zeurderig wordt afgedaan: 'Feminisme he bah, vrouwen met ongeschoren oksels en zo.' Maar ze weet het op zo'n grappige subtiele manier te brengen dat mensen ook luisteren, er aandacht voor het thema is en daar zijn wij natuurlijk groot voorstander van."

Het nieuwe talkshow fenomeen

Jena Friedman is het nieuwe talkshow fenomeen in Amerika. De grote thema's die Friedman aan de kaak stelt zijn politiek en feminisme. Marie Lotte: "En dan heeft ze het bijvoorbeeld over rape culture, toxic masculinity en seksisme. Toxic masculinity is de stereotypische mannelijkheid. Dus, je emoties niet mogen tonen, dingen oplossen met vechten. Daarin wordt vrouwen naroepen als ze zich sexy kleden als normaal gezien."

Friedman maakt in haar shows veel verwijzingen naar de Amerikaanse politiek. Maar over the top is het niet volgens Nydia: "Het is subtiel. En wat zij doet is wel nieuw en anders. Want, zij krijgt echte mensen voor de camera die ze eigenlijk zelf hun super sexistische denkbeelden laat vertellen, in plaats van dat ze er zelf er een show over maakt en het vertelt aan mensen."

De 'Soft Focus' van Jena Friedman

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie