Cultuur & Media
KRO-NCRV

Veelbesproken kleding SP-Kamerlid Peter Kwint 'nooit bedoeld als statement'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veelbesproken kleding SP-Kamerlid Peter Kwint 'nooit bedoeld als statement'

Terechtgewezen worden bij de interruptiemicrofoon vanwege een ontbrekend colbertje. SP-Kamerlid Peter Kwint haalde vorig jaar het nieuws toen hij op het matje werd geroepen door Kamervoorzitter Arib. "Het werd een gigantisch ding, maar was nooit bedoeld als statement", zegt Kwint in Spraakmakers.

"Waar is uw jasje?", vroeg Kamervoorzitter Khadija Arib in april vorig jaar aan het SP-Kamerlid toen hij in T-shirt bij de interruptiemicrofoon verscheen. De tatoeages zichtbaar op zijn arm. "Dat vraag ik me al jaren af, voorzitter", antwoordde Kwint. "Ik heb een hele langzame wasmachine en een slechte stomerij."

"Ze heeft er wel vaker een geintje over gemaakt als ik bij de microfoon stond en dat deed ze nu weer", blikt het inmiddels 34-jarige Kamerlid terug. "Ik heb het nooit als negatief ervaren. Als je diep in haar hart kijkt, denk ik inderdaad dat ze het liefst heeft dat iedereen in pak loopt, maar ze heeft me nooit een strobreed in de weg gelegd om gewoon mijn werk te doen."

Quote

Ineens kon ik bij elke talkshow aanschuiven en dan niet om het over mijn favoriete onderwerp onderwijs te hebben

SP-Kamerlid Peter Kwint

Dat zijn kleding opeens het onderwerp van gesprek werd, zette Kwint wel aan het denken. Moest hij zich misschien aanpassen aan de Haagse norm? "Het werd een gigantisch ding", aldus het Kamerlid. "In één keer kon ik bij elke talkshow aanschuiven en dan niet om het over mijn favoriete onderwerp onderwijs te hebben, maar om het feit wat ik aanhad."

Serieus genomen worden

Kwint, die inmiddels bijna twee jaar Kamerlid is, besloot om zichzelf een paar maanden te geven en te kijken of het zou "lukken om inhoudelijk serieus genomen te worden". "Ik ben gekozen om wat voor de SP te bereiken. Als mijn kleding dat in de weg zou staan, zou ik dat jammer vinden, maar pas ik me aan. Ik heb alleen niet het idee dat dat gebeurd is."

Zelf tilt de volksvertegenwoordiger niet zo zwaar aan zijn werkkleding. "Ja, jongens, het is 2019. Ik vind niet dat de mate waarin ik mijn werk serieus doe, afgemeten moet worden aan zoiets. Bovendien woon ik in Amsterdam-Noord", zegt Kwint. "Als bij ons iemand in pak de straat in komt lopen, denkt iedereen dat het de deurwaarder is. Voor een heel groot deel van Nederland is het niet de realiteit dat je heel de dag in pak loopt."

Ster advertentie
Ster advertentie