Cultuur & Media
BNNVARA

Op zoek naar de liefde van je leven, maar dan in 1900

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar de liefde van je leven, maar dan in 1900

Is de post al geweest? Als er weer geen romantische enveloppe lag, is daten misschien wel wat voor je. En daar weet datingcoach Louise Engbers alles van. Journalist Mark Traa kan dan misschien wat voor je betekenen wat oude contact advertenties betreft: hij onderzocht die die van 1850 tot 1940 in kranten verschenen. Wat daar allemaal tussen zit, vertelt hij in De Nieuws BV.

Op deze Valentijnsdag besteedt De Nieuws BV aandacht aan de zoektocht naar liefde, vroeger en nu. Het is immers iets wat ons allen bezighoudt. De contactadvertenties van vroeger zijn andere koek dan die van nu. Waar op Tinder niet per se wordt gezocht naar een levenspartner, ging dat met vroegere contactadvertenties wel anders. Traa: "Dit gaat echt over mensen die de liefde van hun leven zoeken."

'Je wist precies waar je aan toe was'

Traa: "In die tijd was de relatie anders dan nu. Het was veel meer een zakelijke overeenkomst bijna. Dus het kwam ook voor dat mensen zeiden, ik heb zoveel geld, en ik zoek iemand met zoveel geld. Want het was niet de bedoeling dat je boven - zeker niet onder - stand ging trouwen. Je wist precies waar je aan toe was. En niet alleen qua geld, iemand moest ook van hetzelfde geloof zijn."

Engbers: "Als we kijken naar de drie leugentjes op datingssites, dan is één van de drie vermogen. Vooral mannen roepen toch wel dat ze 20% gemiddeld rijker zijn dan dat ze in werkelijkheid zijn. Dat komt wel naar voren als mensen gaan chatten met elkaar. Ik denk dat mensen veel directer zijn vandaag de dag en willen weten waarvoor ze kiezen en wat ze kiezen."

Weet wie je bent en wat je zoekt

Vandaag de dag weten we al heel veel van iemand voordat we die tegenkomen. Traa: "De hele verkeringstijd die we nu hebben was destijds veel korter. Als je in een dorp al drie keer was gezien met dezelfde man of vrouw was je klaar om te gaan trouwen. Dat was allemaal veel complexer."

Engbers adviseert altijd om duidelijk en eerlijk te zijn over jezelf: "De mensen die wij coachen zijn niet altijd mensen die geoefend daters zijn, daarvoor komen ze bij ons. Die mensen adviseren we, ga zoveel mogelijk daten: doe ervaring op. Dan weet je beter wie jezelf bent, je wordt ook met jezelf geconfronteerd. En je weet ook beter wat je zoekt."

De zoektocht naar liefde, vroeger en nu!

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Wat gebeurt er in het brein van iemand die verliefd is? En bestaat eeuwige verliefdheid? Lees meer in deze special van NPO Focus.

Ster advertentie
Ster advertentie